Laurie Lilliott betraktar spillrorna av sitt hem efter att orkanen Helene dragit fram genom Dekle Beach i Florida.
Laurie Lilliott betraktar spillrorna av sitt hem efter att orkanen Helene dragit fram genom Dekle Beach i Florida. Bild: Kate Payne

Britt-Marie Mattsson: Orkanen Helene blir ett slagträ i valkampanjen

Orkanen Helene är en av de värsta i USA:s moderna historia. Över 240 är döda, flera hundra saknas, och förödelsen är omfattande.
Nu dras orkanen även in i den amerikanska valkampanjen.

ANNONS

Orkanerna har blivit fler och fler och betydligt starkare under 2000-talet. Den mest dödliga, Katrina 2005, ledde till att fördämningar och dammar kollapsade och lade New Orleans och stora områden däromkring under vatten. 1 392 omkom, och tiotusentals människor skadades och blev hemlösa.

När Helene i förra veckan drabbade Floridas västkust var prognosen att den skulle mattas av till en tropisk storm när den kom in över fastlandet. Men den fortsatte med kraftig styrka in över flera andra delstater. Georgia, South Carolina, North Carolina och Tennessee tillhör de som överraskats av stormen, med North Carolina som hårdast drabbat. North Carolinas guvernör Roy Cooper säger att delstaten aldrig har upplevt något liknande.

ANNONS

I USA är det viktigt att presidenten omedelbart agerar. Det handlar främst om att anslå federala medel för både räddnings- och uppbyggnadsarbete. Biståndet till delstaterna kanaliseras främst genom den statliga katastrofmyndigheten FEMA. Guvernörerna proklamerar katastroftillstånd och presidenten ger klartecken till omfattande insatser.

Men FEMA kritiseras närmast rutinmässigt för att inte agera tillräckligt snabbt och kraftfullt, särskilt när flera delstater drabbas samtidigt.

Svårt att hantera för presidenten

Det innebär också att presidenten – i detta fall Joe Biden – får kritik. Det är alltid en balansgång för en president att på plats visa medkänsla och att inte stå i vägen för de omfattande insatser som behövs. Så fick till exempel George W Bush utstå mycket kritik för att han från luften i sitt Air Force One såg förödelsen efter Katrina. Bushs förklaring, att han inte ville orsaka ännu mer kaos med ett stort säkerhetspådrag kring sig själv, landade illa. När han sedan var på plats kritiserades han för att FEMA inte gjort tillräckligt.

Och när Joe Biden nu har rest till några av katastrofområdena blir reaktionen densamma – för sent och för lite – trots att över 1 000 soldater satts in i hjälparbetet för att nå fram till områden som är isolerade och där flera hundra inte har kunnat nås och antas vara omkomna. Orter i North Carolina finns inte längre kvar, broar har rasat och översvämningarna är omfattande.

ANNONS

Bara 0,8 procent av North Carolinas husägare har försäkringar som täcker skador som dessa, mot omkring 21 procent i andra delstater. Men majoriteten har i alla delstater inte försäkringar som täcker de materiella förlusterna. De ersätts inte heller med federala medel.

Donald Trump hävdar vid sina valmöten att Kamala Harris, som vicepresident, har "stulit" pengar från FEMA och istället satsat dem på illegala invandrare som, enligt Trump, placerats på lyxhotell med välkomstkuponger för uppehället. FEMA förnekar, och faktakontroller som genomförts visar att Trumps påståenden är osanna. Men det hindrar honom inte från att upprepa anklagelserna.

Trump har besökt katastrofområdena

Donald Trump har gjort flera besök i de orkandrabbade delstaterna. I Georgia – som Trump förlorade i presidentvalet 2020 – fanns den republikanske guvernören Brian Kemp på plats vid besöket. Trump har hårdhänt anklagat Kemp för att ha medverkat till valförlusten och uppmanat honom att agera "rättvist" den här gången. Åtal för försök att påverka valutgången 2020 väntar Trump nästa år.

Bild tagen från president Joe Bidens helikoptertur över ett orkandrabbat område i närheten av Perry i Florida.
Bild tagen från president Joe Bidens helikoptertur över ett orkandrabbat område i närheten av Perry i Florida. Bild: Susan Walsh

Det är oklart hur en naturkatastrof påverkar valutgången. Men när stormen Sandy drog längs USA:s östkust 2012 – och särskilt hårt drabbade New Jersey och New York med omfattande översvämningar och över 230 döda – var det bara dagar före presidentvalet. Den sittande presidenten, demokraten Barack Obama, stod mot republikanen Mitt Romney. Opinionsmätningarna tydde på ett ganska jämnt val.

ANNONS

Men när Barack Obama reste till New Jersey och lovade den republikanske guvernören i delstaten, Chris Christie, omfattande bistånd, befäste Obama sitt övertag. Christie fick kraftig kritik för att han – enligt republikanerna – i alltför positiva ordalag hyllat Obama som en kraftfull president som New Jersey – och han själv som guvernör – hade mycket att tacka för.

Huruvida detta var med och avgjorde valet är osäkert. Men för Chris Christie fanns det med när han senare själv ställde upp som presidentkandidat, och republikanska väljare i primärvalen kom ihåg det som en del såg som ett svek i valkampanjens sista skälvande minuter.

Joe Biden uppmanade vid sitt besök i North Carolina till enighet och uppställning för alla drabbade. Men North Carolina är en av vågmästarstaterna som kan avgöra valet. Och hittills har Bidens vädjanden klingat ohörda.

LÄS MER:Biden och Harris till orkandrabbad landsdel

LÄS MER:Dödstal stiger i USA efter orkanen Helene

LÄS MER:Paret Evelina och Markus upplevde orkanen Helene

ANNONS