I Sverige finns uppskattningsvis cirka 1 600 kungsörnar. Fågeln på bilden har inget med händelserna i Norge att göra.
I Sverige finns uppskattningsvis cirka 1 600 kungsörnar. Fågeln på bilden har inget med händelserna i Norge att göra. Bild: Tom Stromme

Örn i Norge gick till attack mot hans dotter

Parets tre barn befann sig på gårdsplanen utanför familjens bostad i norska Svorkmo när en kungsörn plötsligt anföll den yngsta dottern. Nu berättar pappan om händelsen som skakar Norge.
– Alla i familjen är väldigt skärrade och det är mycket tankar om vad som kunde ha hänt, säger Ole Marius Vormdal.

ANNONS
|

Att människor attackeras av kungsörnar är mycket ovanligt. Det gör händelser som de som har utspelats i Norge den senaste tiden smått unika.

På bara fem dagar har fyra människor attackerats av kungsörn. Bland dem en 20 månader gammal flicka, som fick föras till sjukhus.

Attackerna har fått uppmärksamhet världen över.

För Ole Marius Vormdal, pappa till den attackerade flickan, var det en skräckupplevelse.

Han berättar om händelsen från i lördags där hans dotter anfölls av en kungsörn på gårdsplanen framför familjens hus i Svorkmo i västra Norge.

– Det var både skrämmande och traumatiskt. Hon hade en väldig tur. Fysiskt sett går det bra. Det är kanske mer det psykiska då, säger han.

ANNONS
Ole Marius Vormdal är pappa till den attackerade flickan.
Ole Marius Vormdal är pappa till den attackerade flickan. Bild: Privat

Ole Marius Vormdal beskriver hur han och sambons tre barn på lördagen lekte på gårdsplanen och hur mamman plötsligt såg hur en örn kom från ingenstans och anföll parets yngsta barn.

– Den satte klorna i bakhuvudet på flickan. Hennes mamma hävde sig över örnen för att den inte skulle kunna göra någon mer skada, säger Ole Marius Vormdal.

Han fortsätter:

– Först försökte hon bryta upp klorna som gick in i nacken. Det klarade hon inte av. Sedan försökte hon kväva den genom att ta mot strupen. Då släppte örnen taget, men flög inte iväg.

Slog till örnen med tillhygge

Grannar hörde ljud från platsen och kom till undsättning. Enligt eftersöksjägaren Per Kåre Vinterdal användes närliggande tillhygge för att skrämma örnen på flykt.

– En av grannarna slog till örnen, som tuppade av, men sedan piggnade den till igen och gick till nytt angrepp. Då fick den ett nytt slag, berättar han.

I direkt anslutning till händelsen anlände ambulans till platsen och inledde behandling av den skadade flickan.

Ungefär samtidigt körde pappa Ole Marius Vormdal in på gårdsplanen efter att ha blivit hemringd från jobbet.

– När jag kom in på gårdsplatsen stod örnen 15 meter från huset. När jag skulle springa in i huset angrep den mig i foten. Jag lyckades ändå springa in utan att bli skadad, säger han.

ANNONS

När GP talar med Ole Marius Vormdal på måndagen är familjen på väg hem från sjukhuset där dottern har vårdats sedan i lördags.

– Fysiskt sett går det bra. Hon hade en väldig tur. Alla i familjen är väldigt skärrade och det är mycket tankar om vad som kunde ha hänt, säger han.

Dottern kom undan med ett sår och några stygn i bakhuvudet, men opererades för att säkerställa att örnen inte orsakat några allvarligare, tidigare osynliga skador.

– De var inte säkra på hur långt in örnklorna hade gått. Läkaren sa att hon hade ”kempeflax”. Klorna hade inte gått in i kraniet, säger han.

Jägare sköt örnen

Per Kåre Vinterdal är eftersöksjägare och kallades till platsen av polis efter att ambulans på plats i Svorkmo meddelat att örnen fortfarande var vid liv och aggressiv.

– Vanligtvis åker vi ut på älg, hjort och rådjur. Nu var det en örn. När vi kom till platsen avlivade vi den. Vi sköt den med lätt kaliber, säger han.

Han beskriver hela händelsen, där ett rovdjur går till angrepp på ett litet barn, som ”helt förfärlig”.

Runtom i Norge diskuteras just nu hur många örnar som har varit inblandade i de olika attackerna.

– Det kan inte vara samma örn, det kan jag inte tro, säger Per Kåre Vinterdal.

ANNONS
Örnen sköts av skyddsjägare
Örnen sköts av skyddsjägare Bild: Privat

Jo Anders Auran är senior rådgivare på miljödirektoratet, Norges motsvarighet till Naturvårdsverket, och ansvarig för den fortsatte utredningen av händelserna.

Deras teori är att det rör sig om en och samma örn och den nu ska obduceras för att söka förklaringar till det aggressiva beteendet.

När GP talade med Jo Anders Auran på måndagseftermiddagen var miljödirektoratet i färd med att skicka ut ett pressmeddelande om händelserna runtom i Norge.

– Det har varit ett enormt tryck. Till och med Washington Post har sökt oss. Vi letar efter svar på vad som kan ligga bakom händelserna, säger den seniora rådgivaren.

Teorierna kring vad som orsakade attackerna

I samband med obduktionen, som kommer genomföras i Trondheim, ska örnens DNA undersökas. Där ska även kontrolleras vilken typ av sjukdom fågeln kan ha drabbats av, om det rör sig om miljögifter eller någon slags influensa.

– Vi är så otroligt tacksamma för att det gick bra med flickan. Det hade kunnat gå så mycket värre. Det hade varit en stor tragedi. Något liknande har aldrig inträffat i Norge, säger med Jo Anders Auran.

Det finns inga fastställda förklaringar till kungsörnens aggressiva beteende, däremot ett antal teorier.

– Egentligen blir det bara spekulationer, men det hävdas att den var mager. Det kan vara så att föräldrarna har mist livet, säger Jo Anders Auran.

ANNONS

Han tillägger:

– En ung kungsörn vill vara tillsammans med sina föräldrar och klarar inte av att hitta mat själv. Den vet knapp hur den ska flyga eller jaga. Denna örn har blivit ensam. Det kan också vara en sjukdom.

Jo Anders Auran vågar utifrån vittnesuppgifter och samtal med personer varit nära händelsen slå fast att den avlivade kungsörnen inte har angripit de drabbade personerna för att få mat.

– Det har snarare varit ett angrepp för att få undan dem, säger han.

”Har aldrig hänt förut”

Händelsen i Norge beskrivs som unik. Den bilden ger även Klas Allander på det svenska Naturvårdsverket.

– Det här har aldrig hänt förut, varken i Norge eller Sverige. Detta är unikt för båda länderna, säger vilthandläggaren.

Kan det som har hänt i Norge även hända i Sverige?

– Alltså detta är unikt, vi har aldrig under de åren jag har jobbat med det här överhuvudtaget aldrig varit med om att en vild kungsörn angriper människor. De kan ta renkalvar och även vuxna renar, men inte ge sig på människor.

Har någon någonsin blivit angripen av en kungsörn i Sverige?

– Jag känner inte till det. För mig är det rätt obegripligt att en vild kungsörn skulle ge sig på en människa.

ANNONS

Den statistik som finns förs på hund och får. Enligt Klas Allander blir maximalt en handfull av dessa djur utsatta per år.

Kungsörnar i Sverige

Enligt Nordiska riksmuseets resultat för 2023 års inventering av kungsörn uppskattas populationsstorleken i Sverige till 1 600 individer.

De flesta finns i de norra delarna av landet samt på Gotland. Enligt Naturvårdsverkets vilthandläggare Klas Allander finns dessutom ett antal revir av kungsörn i södra Sverige och något enstaka revir i Västra Götaland.

Nelly Grönberg, ansvarig för inventering av rovdjur på Länsstyrelsen i Västra Götaland bekräftar att det finns två verifierade häckningar i länet.

Det är fjärde året på raken som kungsörn häckar i Västra Götaland. Det innebär att vuxna kungsörnsindivider markerar revir, parar sig och lägger ned ett arbete på att göra ett stort bo och lägga ägg.

LÄS MER:Mystiska örnattacker i Norge: "Obegripligt"

LÄS MER:Kungsörnar stoppar folkomröstning

LÄS MER:Dåligt år för kungsörnarna

ANNONS