Oro för IS växer bland kurderna i norra Syrien

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med markoffensiv i norra Syrien. Samtidigt har flera terrordåd och truppförflyttningar ägt rum i området. Något som oroar kurdiska YPJ som nu ser att situationen kan bana väg för IS att komma tillbaka igen.

ANNONS
|

Det är en solig eftermiddag när sju unga kvinnor i militäruniformer kommer in i rummet och sätter sig på golvet. De ser blyga men nyfikna ut medan de väntar på att befälet ska inleda mötet. Vi befinner oss på en träningsanläggning för Kvinnornas försvarsenheter, YPJ, en helt kvinnlig brigad av den kurdiska YPG-milisen. Här går kvinnorna teorikurser tillsammans med de manliga soldaterna och deltar i militär träning.

Den lilla gruppen lyser upp när Sose Kamshlo, biträdande chef för försvaret i Jaziraregionen i norra Syrien, kommer in i rummet. De ställer upp sig på led, befälhavaren kramar var och en och frågar hur det är med dem.

ANNONS

Spänningar och sporadiska incidenter har präglat sommaren 2022 i nordöstra Syrien. Tidigare under året hade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan varit tydlig: den kurdiska frågan var ouppklarad, och en ny militäroperation kunde vara nära.

Plötsligt avancemang

I mitten av oktober förstärktes oron om en militäroperation efter ett plötsligt avancemang av HTS-trupper (tidigare känd som Al-Nusrafronten) mot staden Afrin. Staden intogs utan något tydligt motstånd från den Turkietstödda och regimtrogna Syriska nationella styrkorna (SNA). Händelsen visar på ett maktskifte i regionen där jihadistiska grupper nu växer i styrka igen. Något som inte kom som en överraskning, enligt Sose Kamshlo, som inte vill vara med på bild.

– Det är inget nytt att HTS har gått in i Afrin. För fyra år sedan intog Turkiet staden och har sedan gett kontrollen till SNA. Nu ger de över kontrollen till en ny terroristgrupp, HTS, säger hon.

Många inom YPJ misstänker att Ankara i det tysta låtit jihadistiska styrkor gå in i Afrin trots att man officiellt stöttar SNA. Turkiets tystnad om HTS operation kan vara ett tecken på att Erdogan har bytt strategi.

Den kurdiska militären, som leds av Syriens demokratiska armé (SDF), fortsätter att vara ett horn i sidan för Ankara, som i sin tur stöttat SNA för att upprätthålla stabilitet i regionen. Men kaos och våld, tillsammans med olika maktkamper inom SNA och dess sidoorganisationer, gör att det blivit allt mer oroligt i regionen.

ANNONS

De växande oroligheterna riskerar att leda till en ny flyktingvåg mot Turkiet. SNA tycks därför ha misslyckas i sin roll som motvikt mot de kurdiska styrkorna, vilket gör att Turkiet är mer benäget att låta HTS visa sin styrka genom att låta dem nå Afrin, enligt Sose Kamshlo. Även om det bara skulle vara för en kort period.

Befälhavaren för den kvinnliga styrkan i YPJ förklarar:

– Turkiet mutar nu de grupper som hotade norra Syrien, och låter dem stå åt sidan så att HTS kan ta över. Turkiet sänder en signal till syrier och den syriska regimen att de både har kontroll över grupperingarna runt SNA och runt HTS.

IS-oro

Samtidigt påpekar hon att det förekommer tidigare IS-krigare i båda grupperingar. Hon ger också regeringen i Damaskus skulden för vad som nu sker i Afrin.

– Jag skulle vilja fråga dem om de är redo att ta ansvar för det inträffade. Att terroristgrupper nu befinner sig på deras territorium och att de inte agerar.

Enligt henne agerar den syriska regimen som den gör för att kunna fortsätta ha en dialog med Turkiet, samt krossa det autonoma styret i regionen.

– Hur kan Afrin vara syriskt territorium när det är turkiska soldater på plats, frågar hon sig retoriskt.

ANNONS

Enligt kurderna är staden invaderad och vem som än kontrollerar Afrin nu gör det med en ”terroristmentalitet”.

I samband med höstens incidenter har de militära attackerna mot civila och civil infrastruktur ökat, enligt YPJ. Människor som bor i gränsområdet mellan Syrien och Turkiet har blivit attackerade av granater samtidigt som de fått fly sina hem för att söka skydd.

– En brutal kamp pågår mot vårt folk. Över hela nordöstra Syrien pågår ett konstant krig mot oss, säger Sose Kamshlo.

– Många soldater och befälhavare från YPJ och YPG var måltavlor. Men de som lider mest av dessa attacker är civila, människor utan någon koppling till den här striden.

Kräver internationell reaktion

Nu sätter SDF sitt hopp till sina internationella partners. Tidigare under hösten 2022 sade SDF:s överbefälhavare, general Mazloub Abdi, att en tydligare hållning från internationella allierade behövdes för att stoppa en potentiell markoffensiv från turkisk sida.

YPJ menar att det saknas stöttning från parterna som är tänkta att garantera vapenstilleståndet för området, som skrevs under 2019.

Sose Kamshlo menar att inte mycket har gjorts av det internationella samfundet efter höstens attacker, trots att det finns internationell närvaro på plats. Även FN har varit tyst, menar hon.

– Enligt vapenstilleståndet ska stridande från båda sidor dra sina trupper tillbaka, men tyvärr har inte den överenskommelsen efterföljts, säger hon.

ANNONS

Under tiden allt detta händer i norra Syrien försöker Erdogan att bygga upp stöd mot de kurdiska trupperna genom att beskylla dem för terrorattacker, som den i Istanbul som inträffade i november förra året, menar YPJ. Samtidigt vill Erdogan få länder som Sverige och Finland att ta en tydlig ställning mot kurdiska grupper i samband med att de vill bli Nato-medlemmar.

Den militära oron är relaterad till en annan oroshärd för SDF. Enligt dem har Turkiet attackerat säkerhetsstyrkor inom flyktingläger och fångläger från luften i området. Läger där IS-medlemmar har hållits fångna. SDF medgav att kampen mot IS-celler blir svårare med utvecklingen i norra Syrien.

Sose Kamshlo hyllar de kvinnliga soldaterna i YPJ för deras bidrag i kriget mot IS och hon understryker igen behovet av hjälp från internationella allierade.

– 2019 var IS besegrat, men vi måste ta i beaktande att deras tro fortfarande lever kvar.

Påstår sig ha bevis

Hon nämner Al-Hawl-lägret, ett läger med tusentals kvinnor med IS-kopplingar. I september 2022 genomfördes en stor säkerhetsoperation i lägret av SDF.

– Operationen varade i ungefär en månad och det var andra gången vi genomförde den typen av operation. Tanken var att man skulle rensa lägret på IS-celler, men vi insåg att ju längre vi höll på desto fler IS-celler fanns där.

ANNONS

Ankara stöttar extremisterna i dessa läger, enligt YPJ. Sose Kamshlo benämner Erdogan som deras ”gudfar”.

– Om det är någon som kontrollerar al-Howl-lägret så är det den turkiska staten, säger hon.

Enligt henne har de kurdiska styrkorna dokumentation över order och instruktioner från Turkiet som ska kunna bevisa påståendet.

I slutet av 2022 har det kurdiska militära styret gjort ett skifte i strategin mot IS. I december gick SDF ut med att organisationen inte längre kunde fortsätta kampen mot terrorgruppen efter att Turkiets luftanfall i området eskalerat. I stället har man fått rikta fokus mot att hindra Turkiet att göra framryckningar i norra Syrien. Samtidigt har kurdiskledda styrkor sedan 29 december lett en militäroperation mot nätverk kopplade till IS i regionen. Enligt lokala källor har över 100 personer misstänkta för att på olika vis stöttat IS gripits, stöttat av den USA-ledda koalitionen i området.

LÄS MER:Därför får Turkiet hållas av Nato

LÄS MER:Kristersson: Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem

LÄS MER:Tusentals kurder demonstrerade i Paris

LÄS MER:Höll PKK-flagga i Almedalen – får tung riksdagspost

ANNONS