En 14-årig pojke har gripits misstänkt för att ha skjutit ihjäl lärare och skolkamrater på sin skola i Georgia. Nu har även hans pappa gripits.
En 14-årig pojke har gripits misstänkt för att ha skjutit ihjäl lärare och skolkamrater på sin skola i Georgia. Nu har även hans pappa gripits. Bild: Mike Stewart

Pappa åtalas för att ha gett vapen till misstänkta skolskytten

Den 14-årige pojken ska ha fått ett halvautomatiskt gevär i julklapp. Åtta månader senare sköt han ihjäl två av sina skolkamrater och två lärare på sin skola i Georgia.
Nu har inte bara pojken utan även hans pappa gripits. Pappan misstänks för dråp och flera fall av vållande till annans död.

ANNONS
|

Det var på onsdagsmorgonen, lokal tid, som en skolskjutning på Apalachee High School, ägde rum i en mindre stad utanför Atlanta i Georgia. Två elever och två lärare dödades och ytterligare nio personer skadades.

En 14-årig pojke, som var elev på skolan, greps bara minuter efter dådet och har åtalats för mord. Något motiv har ännu inte offentliggjorts.

Nu har även pojkens pappa gripits och åtalats för flera fall av dråp och vållande till annans död, eftersom han ska ha vetat om och tillåtit sonen att ha ett vapen.

På bilden syns olika halvautomatiska AR-15-vapen. Inget av vapnen på bild har med händelsen att göra, men är av liknande modell som den misstänkta 14-åriga skolskytten ska ha använt.
På bilden syns olika halvautomatiska AR-15-vapen. Inget av vapnen på bild har med händelsen att göra, men är av liknande modell som den misstänkta 14-åriga skolskytten ska ha använt. Bild: Jae C. Hong

Gav vapnet i julklapp

Vapnet som användes i skolskjutningen var av typen AR-15, ett halvautomatiskt gevär som är vanligt i USA.

ANNONS

CNN uppger att pappan berättat för utredarna den här veckan att han hade köpt vapnet som en julklapp till sin son i december 2023, enligt två brottsbekämpande källor med direkt kännedom om utredningen.

Utredningar visar att den 14-åriga skytten ska ha haft ett turbulent familjeliv, som involverat en skilsmässa och missbruk i familjen. Pappan uppger även att sonen blivit mobbad i skolan.

Redan som 13-åring blev pojken och hans familj kontaktad av brottsbekämpande myndigheter efter att han misstänkts för att ha uttryckt hot i en chatt på Discord om att utföra en skolskjutning.

CNN uppger att pappan ska i samband med det ha berättat för utredarna att han hade jaktgevär i huset. Enligt en rapport ska han ha sagt att sonen ”är tillåten att använda dem under övervakning, men inte har obegränsad tillgång till dem", enligt en rapport.

Efter att 14-åringen bytt skola tidigare i år uppgav pappan att den problematik som funnits hade blivit bättre.

Föräldrar som dömts tidigare

Om pappan döms blir han inte den första föräldern att sammankopplas med sitt barns handlingar.

Tidigare i år fastställde domstolen fängelsestraff till två föräldrar vars 15-årige son sköt ihjäl flera skolkamrater i delstaten Michigan 2021.

Föräldrarna fick ett fängelsestraff på minst 10 till 15 år, då de båda ansågs skyldiga till vållande till annans död.

ANNONS

Det var första gången i USA som föräldrar till en gärningsman dömdes för delaktighet i brottet. Även i den händelsen ska pappan ha köpt den pistol som pojken använde när han sköt ihjäl fyra skolkamrater.

Mamman dömdes då hon bland annat tagit med sig sonen till skjutövningar med den aktuella pistolen.

Förra året tog en sexårig pojke med ett vapen till sin skola i Virginia, USA och sköt sin lärare. I december 2023 dömdes pojkens mamma till två år i fängelse för grov försummelse av barn.

LÄS MER:Fyra personer döda i skolskjutning i USA

LÄS MER:Föräldrar till skolskytt döms till fängelse

LÄS MER:Sexåring sköt lärare – mamman döms till fängelse

ANNONS