Sexåring sköt lärare – mamman döms till fängelse

I januari tog en sexårig pojke med ett vapen till sin skola i Virginia, USA och sköt sin lärare. Nu har pojkens mamma dömts till två år i fängelse för försummelse av barn.

ANNONS
|

Det var en fredagseftermiddag i januari och den 25-åriga läraren från Virginia satt vid ett gruppbord med eleverna i årskurs ett när en sexårig pojke tog upp ett vapen och sköt henne i handen och bröstet.

Läraren Abby Zwerner skadades allvarligt. Hon fick tillbringa nära två veckor på sjukhus och genomgick fyra operationer efter händelsen.

Nu har pojkens mamma dömts till två års fängelse, för grov försummelse av barn, rapporterar AP News.

Domen, som kom under fredagen, är strängare än vad som krävs enligt de statliga riktlinjerna och hårdare än en rekommendation om sex månaders fängelse som åklagare och mammans advokater hade kommit överens om i en överenskommelse, en så kallad ”plea deal”.

ANNONS

Advokaten: Hon känner sig väldigt ansvarig

Den 26-åriga mamman uppger att hon på morgonen den 6 januari trodde att pistolen låg i hennes väska ovanpå en byrå i hennes sovrum och att pistolen hade ett avtryckarlås installerat. Nyckeln till avtryckarlåset förvarade hon under sin madrass.

Barnet har själv berättat för polisen att han fick tag i vapnet genom att klättra upp på låda i byrån för att nå mammans pistol. Han ska sedan ha gömt den i sin ryggsäck, och sedan i fickan, innan han sköt sin lärare.

– Hon känner sig väldigt ansvarig, hon mår väldigt dåligt, säger mammans advokat James Ellenson till reportrar efter rättegången, enligt NBC News.

– Det är väldigt upprörande för alla.

Kvinnan har även erkänt sig skyldig till att ha brukat cannabis under tiden som hon haft ett skjutvapen, vilket är ett brott i USA. I november dömdes hon till 21 månader i fängelse för det brottet, vilket innebär att hon totalt döms till nästan fyra års fängelse.

Stämmer skolan – hade varnats om pojken

Efter skjutningen valde läraren även att stämma skoladministrationen då hon menar att de visste om att pojken ”hade en historik med slumpmässigt våld” både i skolan och i hemmet. Året innan ska han ha tagit stryptag på och försökt kväva sin förskolelärare.

ANNONS

– Den dagen, under loppet av några timmar, varnades skolförvaltningen tre olika gånger – tre gånger – av oroliga lärare och anställda om att pojken hade en pistol på sig i skolan och hotade människor. Men administrationen orkade inte bry sig, sa lärarens advokat, Diane Toscano, under en presskonferens enligt AP.

Knappt en timme efter den sista varningen sköts den 25-åriga läraren i sitt klassrum.

I lärarens stämningsansökan mot skolan begär hon 40 miljoner dollar, motsvarande runt 433 miljoner svenska kronor, i skadestånd.

LÄS MER:Skola varnades tre gånger över att 6-åring bar pistol – lärare sköts under lektion

LÄS MER:Skjutning på universitet i Nevada

LÄS MER:USA: Flera skadade efter skjutning på fest

ANNONS