Polisen misstänker att den 38-årige prästen tillverkade metamfetamin för att sälja det vidare.
Polisen misstänker att den 38-årige prästen tillverkade metamfetamin för att sälja det vidare. Bild: Mostphotos

Präst tillverkade amfetamin i församlingshemmet

Polisen i Österrike har gripit en präst som misstänks ha framställt metamfetamin i församlingens lokaler. Ytterligare en man har gripits i samband med samma fall, som flera österrikiska medier jämför med tv-serien ”Breaking Bad”.

ANNONS
|

Den katolska prästen hade jobbat i en församling väster om Wien sedan 2021. Men polisen misstänker att 38-åringen ägnade sig åt något mer än kyrkoarbete.

Det var efter ett tips som polisen genomförde en husrannsakan i församlingshemmet. På platsen beslagtog polisen både laboratorieutrustning och kemiska ämnen som används för att tillverka amfetamin, uppger polisen enligt Der Standard.

Prästen greps i onsdags misstänkt för tillverkning av narkotika.

– Det är troligt att den misstänkte ville använda metamfetamin för att sälja det, och inte bara för eget bruk, säger Stefan Loidl, polisens presstalesperson.

Polisen har gripit ytterligare en person misstänkt för eventuell inblandning i fallet, men har hittills inte gett några detaljer om denna person och är förtegen om fallet.

ANNONS

Hade flyttat från Polen

Efter gripandet blev prästen arbetsbefriad från sina uppgifter i det österrikiska stiftet han var verksam i. Han får inte heller bedriva pastoral verksamhet där.

38-åringen hade flyttat till Österrike från Polen, där han också jobbade som präst. Ärkestiftet han tillhör har nu informerats om de anklagelser som riktas mot honom.

Fallet har väckt uppmärksamhet i österrikiska media som även drar paralleller med den hyllade tv-serien ”Breaking Bad”, där en cancersjuk kemilärare, Walter White, börjar tillverka metamfetamin för att ekonomiskt säkra sin familjs framtid.

”Walter White från Breaking Bad verkar ha fått konkurrens”, skriver österrikiska Tips.

LÄS MER:Brasilianska hajar testade positivt för kokain

LÄS MER:Grönt ljus för cannabis

LÄS MER:Larm: Mer syntetiska droger efter talibanförbud

ANNONS