Putin föreslår nya regler för användning av kärnvapen

Rysslands president Vladimir Putin uttryckte i samband med ett möte i ryska säkerhetsrådet på onsdagskvällen en något ändrad uppfattning i hur landet kan använda sina kärnvapen.

ANNONS

Kärnan i uttalandet kan sammanfattas med att Ryssland skulle betrakta en attack från en icke-kärnvapenstat som är uppbackad av en kärnvapenbestyckad nation som en ”gemensam attack” mot Ryssland.

Uttalandet kan enligt BBC tolkas som ett sätt att sätta press på de världsledare som överväger att tillåta Ukraina att använda bland annat amerikanska långdistansmissiler inne i Ryssland.

Ukraina är en icke-kärnvapenstat och får militärt stöd från USA och andra kärnvapenbeväpnade länder.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky befinner sig för närvarande i USA och ska på torsdagen träffa USA:s president Joe Biden i Washington för att samtala om Ukrainas önskan om långdistansvapen.

ANNONS

The Guardian: Rysslands hittills starkaste varning

Vladimir Putin sa på onsdagen enligt BBC att Ryssland skulle överväga att använda kärnvapen om man upptäcker starten på en massiv uppskjutning av missiler, flygplan och drönare in över det ryska territoriet.

Kommentarerna markerade enligt The Guardian Rysslands hittills starkaste varning mot väst att tillåta Ukraina att angripa Ryssland långt in på det ryska territoriet med hjälp av långdistansmissiler från väst.

LÄS MER:Experterna om Putins nya röda linje: Då är Nato i krig

LÄS MER:Paasikivi tonar ned Rysslands övning med kärnvapen

LÄS MER:Svenska orter med försvarsproduktion kartläggs av Ryssland

ANNONS