Rapport: Iranska demonstranter torteras och våldtas i fängelse

Människorättsorganisationen Amnesty uppger att tre unga iranska män har utsatts för tortyr och våldtäkt under tiden som de suttit i fängelse. Rapporten väcker en djup oro över landets rättssystem.

ANNONS
|

Den iranska regimen använder sig av kraftigt våld, gripanden och dödsstraff i ett försök att dämpa protesterna som pågår i landet.

Mellan december och januari avrättades fyra unga män efter att de dömts till döden för brott som regimen menar de begått under protesterna. Ytterligare minst 15 personer har dömts till döden och många har gripits och riskerar att ställas inför samma dom, rapporterar New York Times.

Nu uppger Amnesty i en rapport att tre dödsdömda män, varav två av dem är tonåringar, har torterats i fängelse, rapporterar The Guardian.

Tonåringar har misshandlats och våldtagits

En 19-årig man ska ha blivit svårt misshandlad och våldtagen av fängelsevakterna. Enligt Amnesty ska mannen ha drabbats av inre skador och blödningar efter våldtäkten, som behövde behandlas på ett sjukhus utanför fängelset där han hållits fängslad.

ANNONS

19-åringen ska ha gripits den 2 oktober efter att han deltagit i protester. I samband med gripandet uppges han ha kastats så hårt i golvet att han bröt sin näsa. Han dömdes till döden tillsammans med en 18-årig man och en 31-årig man.

Enligt Amnesty ska 31-åringen ha utsatts för allvarlig misshandel i form av piskning och vakterna ska ha placerat is på hans testiklar. Även 18-åringen uppges ha utsatts upprepade gånger för misshandel.

Under rättegången där männen dömdes till döden fick ingen av dem rätt att välja sin egen advokat.

– Det faktum att männen och deras ångestfyllda släktingar lever i skuggan av dessa avrättningar medan revolutionsgardets agenter och officiellt anställda inom åklagarmyndigheten, som misstänks för att ha ett ansvar eller delaktighet i deras sexuella övergrepp och andra former av tortyr, åtnjuter absolut straffrihet understryker grymheten och omänskligheten i Irans rättssystem, säger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika, till The Guardian och fortsätter:

– De iranska myndigheterna måste omedelbart upphäva domarna och dödsdomarna för dessa unga män och släppa alla anklagelser som är relaterade till deras fredliga deltagande i protester. De måste också beordra en omedelbar och opartisk utredning för att ställa de som haft ansvar för tortyren inför rätta i rättvisa rättegångar.

ANNONS

LÄS MER:Fick 15 minuter att försvara sig mot dödsstraff

LÄS MER:Stort antal avrättningar i Iran hittills i år

LÄS MER:Klippte håret – hamnade på Irans sanktionslista

ANNONS