Regnet öser ner över ockuperade byn – ”kallt som fan”

Polisens tömning av den tyska byn Lützerath är inne på sin andra dag. Klimataktivister har förskansat sig i byggnader samtidigt som ett kraftigt regn gör livet surt för både dem och polisen.
– Det är kallt som fan, säger svenska klimataktivisten Malin, 27, som har varit på plats sedan i måndags.

ANNONS
|

Regnet har öst ner över den lilla byn Lützerath i västra Tyskland och vindarna har stundtals varit starka. Det gör livet svårt för båda sidor i konflikten kring byn. Här har klimataktivister under relativt lång tid ockuperat de övergivna husen för att hindra energibolaget RWE att jämna byn med marken och utvinna brunkolet i marken. Sedan i tisdags håller polisen på att tömma byn.

– Det finns en viss oro för vad polisen kommer göra. Det känns som att de också är frusna och frustrerade, säger svenska Malin, 27.

Hon har varit på plats i byn sedan i måndags, men besökte den första gången redan i november 2022. Den gången fick hon snabbt starka känslor för platsen.

ANNONS

– Det var en så himla magisk stämning mellan lokalborna och aktivisterna. Alla hade olika anledningar till att skydda stället. Från gamla tanter som hade bott där till aktivister som vill stoppa kapitalismen och de som vill rädda klimatet, säger hon.

Polisinsatsen skapade rädsla

På den tiden fanns det fortfarande el i byn, och ett uppvärmt rum där alla samlades. Nu bor Malin i ett tältläger utanför byn, ett slags backupläger där det lagas mat till aktivisterna och där man kan bo om man av olika anledningar inte vill konfronteras med polisen.

– Det är så jäkla blött. Det stormade igår, tältet simmar och alla är böta och kalla. Alla brinner för något, så man står ut ändå och delar på allt man har, säger hon.

Polisens tömning började med ett larm på onsdagsmorgonen, Malin beskriver det som att många blev rädda, men de var samtidigt förberedda på att det skulle ske. Polisen är på plats med en jätteinsats och har plockat poliser från Tysklands samtliga förbundsländer. Vissa poliser har, enligt Malin, skakat på de träkonstruktioner som aktivisterna byggt upp för att placera sig långt uppe i luften, och bemötande varierar kraftigt från polis till polis.

– Man märker skillnad. Vissa är hårda och verkligen barska, medan andra var mer såhär: ”Vi är här och ni är här och nu går vi här bredvid varandra”. De poliser som är inne i Lützerath går verkligen på hårt. Det känns inte som att de har vårt bästa för ögonen, utan som att de vill skrämmas.

ANNONS

Byn hägnades in

Polisen har oväntat snabbt tagit sig långt in i byn och inte stött på det massiva och våldsamma motstånd som vissa på förhand hade fruktat. Under onsdagen kunde byn hängas in med ett staket, och energibolaget RWE började fälla träd på området. Polischefen i Aachen, Dirk Weinspach, säger enligt Tagesspiegel att det är ett fåtal aktivister som är beredda att ta till våld. Polisen kommer enligt honom att försöka tala med aktivisterna som första insatsmedel, för att undvika våldsamheter.

Malin, vad är det som driver dig att komma tillbaka hit?

– Många olika saker. Jag har släkt i Norrland och där har liknande saker redan skett. Vart man än går på jorden så är det nya gruvor som ska grävas. Jorden håller på att gå under, jag får panik typ. Maskinen som gräver ut brunkolen här ser ut som ett monster ur en Disneyfilm. Den var en sån symbol för min framtid som håller på att ätas upp för pengar. Det också ett skäl att komma tillbaka.

Tror du att ni kan lyckas med det här och förhindra att byn rivs?

– Jag hoppas det. Det har lyckats förr och det är det alla håller fast vid. Om man slutade kämpa bara för att man förlorade så skulle man ligga hemma och deppa hela tiden. Jag är förberedd på att det kan bli så att vi inte lyckas, men då finns det alltid något mer att kämpa för.

ANNONS

LÄS MER:Utdömda tyska kol-byn omringad: "Absurt"

LÄS MER:Polisen tömmer by på klimataktivister

ANNONS