Ryska attacker mot fem städer – många döda

Rök stiger över ukrainska städer efter omfattande ryska attacker på måndagen. Ett barnsjukhus har träffats i den största attacken mot huvudstaden Kiev på flera månader.
41 människor uppges ha dött i Kiev, och från staden Kryvyj Rih kommer rapporter om tio döda och tiotals skadade i attackerna.

ANNONS
|

Ryska styrkor har skjutit robotar mot flera ukrainska mål under måndagsmorgonen. Bland annat från huvudstaden Kiev kommer rapporter om attacker och dödsfall. Vid lunchtid hördes ytterligare en explosion, enligt AFP-reportrar på plats.

"Som en följd av robotattacken i huvudstaden har tio människor redan dödats och 35 skadats, skriver militärförvaltningen på Telegram.

Kryvyj Rihs borgmästare Oleksandr Vilkul uppger att tio människor har dödats i staden, och att tiotals har skadats i attacker på måndagen.

Bland annat har enligt uppgifterna Kinzjal-robotar använts, ett av de mest avancerade ryska vapnen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har sammanlagt minst 41 människor dödats.

Bränder och bråte

Explosioner både hördes och kändes under förmiddagen i Kiev, där det lokala styret rapporterar fallande bråte i flera distrikt, antagligen från hejdade robotar, samt att bränder rasar på flera håll.

ANNONS

Attacker dagtid är ovanliga i kriget.

Förödelsen i Kiev är stor efter att ryska robotar slagit ner i den ukrainska huvustaden under måndagsförmiddagen.
Förödelsen i Kiev är stor efter att ryska robotar slagit ner i den ukrainska huvustaden under måndagsförmiddagen. Bild: Andreas Stroh

Ett barnsjukhus har träffats i Kiev, men inledningsvis finns inga uppgifter om skador. Enligt president Volodymyr Zelenskyj är det oklart hur många som sitter fast under bråten.

"Det finns människor under bråten, det exakta antalet döda och skadade är fortfarande okänt. Just nu hjälper alla till att röja bråten – läkare och vanliga människor", skriver han på X.

Enligt presidenten har över 40 robotar skjutits mot flera ukrainska städer på måndagen.

"Ryska terrorister attackerade återigen Ukraina massivt, med robotar. Olika städer: Kiev, Dnipro, Kryvyj Rih, Slovjansk, Kramatorsk. Mer än 40 robotar av olika slag. Bostadshus, infrastruktur och ett barnsjukhus skadades", meddelar han.

Fem dödade av mina

I Charkiv i östra Ukraina har fem personer dödats av en rysk landmina. Två av de döda är barn, uppger regionens guvernör.

"En bil körde på en fiendemina, som dödade en 53-årig man, en 64-årig kvinna, en 25-årig kvinna, en femårig pojke och en tre månader gammal bebis", skriver guvernör Oleh Synehubo på meddelandeappen Telegram om händelsen i Charkiv.

Han påminner allmänheten om att personminor och andra minor kan vara väl kamouflerade, och finnas på eller under marken.

LÄS MER:Ukraina: 5 000 ryssar döda i slag om ett distrikt

LÄS MER:Ryssland: Intagit ännu en by i Donetsk

LÄS MER:Ryssland största hotet fram till 2030

ANNONS