Det ryska ockupationsstyret i Cherson meddelade på lördagen att civila ska evakuera staden.
Det ryska ockupationsstyret i Cherson meddelade på lördagen att civila ska evakuera staden. Bild: AP/TT

Ryska invånare flyr Cherson när Ukraina rycker fram

Ryssland har inlett en reträtt från det ockuperade Cherson och tiotusentals invånare uppges ha lämnat. En befrielse av staden tycks närma sig, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
– Det kommer många samstämmiga uppgifter om att Ryssland är på väg ut, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Den amerikanska tankesmedjan ISW har tidigare meddelat att Ryssland har inlett en reträtt från Chersonregionen och samtidigt ska 2 000 soldater tillfälligt ha placerats vid frontlinjen.

Enligt den lokala skribenten och aktivisten Vlad ska det inte handla om en ”civiliserad evakuering”, utan det ska främst vara kollaboratörerna som flyr tillsammans med dem som kommit för att delta i ockuperingen.

– Bland dem är det familjer till ryska officerare, familjer till ryska tjänstemän och kollaboratörer som hjälpt till att organisera folkomröstningen. Bland dem finns läkare, kommunalanställda och förskolepersonal, sade han i en intervju med Sky News och fortsatte:

– Vi ser nu nya soldater i rena uniformer som kommer till Cherson. De är hela och rena och väldigt unga. Många av dem bär, liksom jag, glasögon och vi kan se att de är studenter, och inte professionella soldater.

ANNONS

ISW har gjort bedömningen att de nymobiliserade soldaterna inte kommer att kunna stå emot ett eventuellt ukrainskt motanfall.

ISW: Evakueringen kan ha ett annat syfte

I en rapport skriver dock ISW att evakueringen av civila och soldater kan ha ett annat syfte.

I samband med att Ryssland transporterar ammunition, militärutrustning och soldater kan invånarna användas som mänskliga sköldar.

”Ryska styrkor kan transportera retirerande militärpersonal tillsammans med civila för att begränsa ukrainska anfall. Användandet av mänskliga sköldar är ett krigsbrott”, skriver ISW och hänvisar till uppgifter från den ukrainska militären.

Omkring 25 000 personer uppges hittills ha korsat Dnepr till den östra sidan, enligt Kirill Stremousov från det ryska ockupationsstyret i Cherson.

En befrielse av Cherson kan vara nära

I en intervju med Dagens Nyheter konstaterar överstelöjtnant Joakim Paasikivi att en befrielse av Cherson tycks närma sig.

– Råttorna verkar lämna skeppet. Det kommer många samstämmiga uppgifter om att Ryssland är på väg ut från Cherson. Frågan är hur lång tid som återstår innan Ukraina kan återta kontrollen, sade Paasikivi till DN.

Cherson var den första större ukrainska staden som ryssarna erövrade. Om staden skulle falla tillbaka i ukrainska händer skulle det vara Rysslands största nederlag under kriget, enligt Paasikivi.

– Det kommer inte gå att dölja nederlaget och förlusterna av både personal och materiel, säger han till tidningen.

ANNONS

Ryssarna uppges plundra ”spökstaden”

På lördagen framkommer det också uppgifter om att de ryska invånarna stjäl brandbilar, sjukvårdsutrustning och rensar butiker innan de fortsätter evakueringen till Krim.

– De stjäl allt, lastar det i bilar och tar det till Krim. De stjäl en hel stad, sade Vlad i intervjun med Sky News och tillade att kommande veckor kommer att bli svåra och skrämmande.

En kvinna boende i Cherson berättar för CNN att flertalet invånare gav sig av tidigt under kriget i samband med att de ryska styrkorna intog staden.

– På kvällarna ser man högst två-tre fönster tända i höghusen. Under dagtid träffar man folk främst kring marknaden, men efter klockan 15-16 på eftermiddagarna töms gatorna och man ser ingen alls, sade hon i en intervju med CNN och beskriver staden som en ”spökstad”.

LÄS MER:Victorias kamp för sin dotter – från Azovstal till ryskt fångläger

LÄS MER:Hem för ukrainska flyktingar brann ner till grunden

LÄS MER:Uppgifter: Ryska soldater tvingas ta med egen utrustning

ANNONS