Ryska myndigheter uppmanar människor att söka asyl i Finland: ”Illegal invandring”

Under helgen ökade antalet personer som försökte ta sig över gränsen från Ryssland till Finland. Inrikesministern Mari Rantanen (Sannf) kallar det för illegal invandring. Nu förbereder man begränsningar vid gränsen.

ANNONS
|

I helgen uppgav finska myndigheter att man i helgen upplevt en ökning av antalet papperslösa som kommer från Ryssland och söker asyl i Finland, rapporterar finska Yle.

Finska myndigheter upplever att det här är koordinerat av ryska myndigheter, som ska ha guidat migranter till gränsen och uppmanat dem att söka asyl i Finland. Finska myndigheter har diskuterat frågan med ryska myndigheter, utan resultat, uppger Yle.

– Ryska myndigheters verksamhet har ändrats på det sättet att resor från Ryssland till Finland tillåts trots att det saknas rätta dokument. Det handlar alltså om olaglig inresa, säger Mari Rantanen, inrikesminister och verksam i Sannfinländarna, enligt Yle.

ANNONS

Inte ryska medborgare

Förra veckan kom 71 personer till den finska gränsen. På måndagen och tisdagen kom ytterligare omkring 60 personer. Men majoriteten av dem är inte ryska medborgare, utan hemmahörande i andra länder – bland annat flera länder i Mellanöstern.

Svenska Yle rapporterar att experter menar att det kan handla om ”ett slags ryskt hybridkrig mot Finland”.

– Det handlar inte alltid om kvantiteten utan om fenomenet, säger Mari Rantanen enligt finska Yle.

Rantanen säger under presskonferensen att hon inte utesluter att den finska gränsen kan komma att stängas. Hon säger att regeringen är redo att ta till alla de åtgärder som krävs och att man arbetar med ett förslag som ska tillåta att regeringen att begränsa gränsövergångarna.

– Vi kan inte ta till de stramaste åtgärderna genast. Men regeringen har rätt att ta till alla åtgärder som lagen möjliggör, säger Mari Rantanen, enligt Yle.

LÄS MER:De bytte liv – bor granne med Putin och har varg på tomten

LÄS MER:Finland börjar bygga stängsel mot Ryssland

LÄS MER:Staden vid ryska gränsen: "Inte rädda – men redo"

LÄS MER:Ryssland stärker sin närvaro längs med finska gränsen

ANNONS