Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland inte har något med den skadade gasledningen mellan Estland och Finland att göra.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland inte har något med den skadade gasledningen mellan Estland och Finland att göra. Bild: Sergei Bobylev

Ryssland nekar till inblandning i skadade gasledningen

Ryssland har inget att göra med den skadade gasledningen mellan Finland och Estland. Det säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov i ett uttalande.

ANNONS
|

Finland och Estland utreder gemensamt vad som orsakade skadorna på gasledningen Balticconnector som upptäcktes i början av oktober. De båda länderna har varit sparsamma med spekulationer, men finska myndigheter har sagt att skadorna sannolikt orsakats av externa faktorer. I fredags meddelades också att ett kinesiskt fartyg ska ha befunnit sig i området när skadan uppstod.

Nu har Ryssland gått ut och sagt att landet inte är inblandat i händelsen.

– Ryssland har inte något med den här händelsen att göra, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Han vände sig samtidigt mot Lettlands president Edgars Rinkevics, som krävt att ryska fartyg ska spärras av från Östersjön om Ryssland visar sig ha skadat ledningen. Sådana hot är ”oacceptabla”, sa Peskov.

ANNONS

Ledningen Balticconnector går mella Inkoo i Finland och Paldiski i Estland. En undervattenskabel mellan Estland och Sverige skadades också i närheten.

LÄS MER:Utredning av gasläcka: Fokus på kinesiskt fartyg

LÄS MER:Nato förstärker närvaro i Finska viken

LÄS MER:”Fysisk påverkan” har skadat kabeln mellan Sverige och Estland

ANNONS