Det ryska utrikesministeriet och Rysslands talesperson Maria Zakharova har anklagat Sverige för att ha saker att dölja om sabotaget vid Nord Stream-gasledningarna.
Det ryska utrikesministeriet och Rysslands talesperson Maria Zakharova har anklagat Sverige för att ha saker att dölja om sabotaget vid Nord Stream-gasledningarna. Bild: AP

Ryssland: Sverige har saker att dölja om Nord Stream

Rysslands utrikesdepartement har på tisdagen anklagat svenska myndigheter för att dölja uppgifter om sabotaget av gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

ANNONS
|

I ett inlägg på Twitter har det ryska utrikesdepartementet delat ett uttalande från den ryska talespersonen Maria Zakharova, där hon anklagar de svenska myndigheterna för att vilja dölja uppgifter om vad som hänt vid Nord Stream-gasledningarna.

”Att Sverige vägrar upprätta en delad grupp för att utreda sabotaget av Nord Stream-gasledningarna är förbryllande”, står det i inlägget.

”Det finns inga tvivel om händelsens karaktär – det var sabotage. Därför är det helt klart att de svenska myndigheterna har något att dölja”.

I nuläget har de svenska myndigheterna inte kommenterat påståendet.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

I slutet av september upptäcktes fyra läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade svensk åklagare att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

Källa: TT

LÄS MER:Säpo varnar för ökat ryskt sabotage

LÄS MER:Svenska forskare på väg till Nord Stream-läcka

LÄS MER:Fem punkter om EU i gråzonskriget mot Ryssland

ANNONS