Så kunde 13-åriga Filippa hittas

Efter över ett dygn hittades 13-åriga Filippa i Danmark vid liv. Hon misstänks ha blivit kidnappad och sexuellt utnyttjad av en 32-årig man.
På en presskonferens uppgav polischefen Kim Kliver att privat videomaterial har haft ”en oerhört stor betydelse” i utredningen. En del av materialet har filmats med bilkameror, rapporterar danska TV2.

ANNONS
LocationDanmark|
|

Det var under lördagsförmiddagen den 15 april som 13-åriga Filippa plötsligt försvann i den danska byn Kirkerup på västra Själland.

Hon hade delat ut tidningar i området och ringt sin styvfar vid 11.30-tiden och meddelat att hon var färdig med sin runda. Efter rundan skulle hon träffa en vän.

Men Filippa dök aldrig upp. Och vännen fick inte heller något svar när hon ringde henne.

Filippas föräldrar blev oroliga och begav sig genast ut för att leta efter henne. Efter några timmar fick familjen syn på några saker som låg längs med vägkanten i byn. Det visade sig vara Filippas cykel, mobiltelefon och väska.

ANNONS

Anmäldes försvunnen

Familjen anmälde Filippa som försvunnen och en stor sökinsats inleddes. Den danska polisen tog det på största allvar och letade med både hundar och helikopter.

Timmarna gick och Filippa sågs inte till. Vid 09-tiden under söndagsförmiddagen sade polischefen Kim Kliver till danska TV2 att ”allt eftersom timmarna går ser vi med större och större oro på det här”.

Senare under eftermiddagen, klockan 15, skulle polisen hålla en presskonferens med anledning av försvinnandet. Men bara några minuter innan kom polisens kommunikationsansvarig springandes ut på torget.

Presskonferensen fick skjutas upp i 15 minuter. Det som följde därnäst fick många att andas ut av lättnad: Filippa hade hittats vid liv.

Familjen hittade Filippas cykel, mobiltelefon och väska längs med vägen och anmälde henne som försvunnen. En stor polisinsats inleddes.
Familjen hittade Filippas cykel, mobiltelefon och väska längs med vägen och anmälde henne som försvunnen. En stor polisinsats inleddes. Bild: Claus Bech

Så kunde polisen hitta Filippa

Den intensiva sökinsatsen pågick i närmare 27 timmar.

Den lilla byn ligger långt ut på landsbygden och husen ligger glest. Längs den två kilometer långa vägen där polisen hittade Filippas saker finns bara ett fåtal hus.

https://twitter.com/SSJ_LFPoliti/status/1647252981920813056

Det var omöjligt för polisen att gå igenom övervakningsbilder från butiker, bankomater och liknande – som man i många andra fall brukar kunna göra. I stället gick polisen i Sydsjälland och Lolland-Falster ut med en uppmaning till allmänheten på Twitter om att se över privat videoövervakning.

Under tiden sökinsatsen pågick fick polisen in omkring 600 tips samt bildmaterial från bilar som hade kört längs vägen.

ANNONS

Videomaterial från bilkameror

En kvinna som har intervjuats i danska medier berättar att hon hade en digitalkamera, även så kallad dashcams, fastsatt på vindrutan i sin bil.

– All trafik som har kommit från både det ena och det andra hållet har filmats. Och man kan se allt. Såväl färg som märke och registreringsplåt, säger kvinnan till Danmarks Radio, och tillägger att kameran har börjat filma varje gång någon har rört sig inom kamerans blickfång.

Enligt danska TV2 ska en bil, som stod parkerad på gatan där Filippas saker hittades, ha börjat spela in en timme innan hon försvann. Bilägaren lämnade in materialet till polisen.

Frank Jensen, som tidigare har varit högt uppsatt inom den danska rikspolisen, säger i en intervju med Politiken att dashcams är en ”gamechanger”.

– Nu har man möjligheten att följa en person, inte genom mer eller mindre osäkra vittnesmål utan på ett helt säkert sätt. På det sättet är det verkligen annorlunda än innan, säger han.

Polischefen Kim Kliver och biträdande polischef Rune Dahl Nilsson deltog under presskonferensen.
Polischefen Kim Kliver och biträdande polischef Rune Dahl Nilsson deltog under presskonferensen. Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Filippa hittades vid liv

När polischefen Kim Kliver klev ut på torget på söndagseftermiddagen för att prata under presskonferensen såg han allvarlig ut.

Journalisten Lennart Sten, som rapporterade från platsen, fick en dålig magkänsla och tänkte att de hade hittat Filippa, men att det var på ”det dåliga sättet”, rapporterar TV2.

ANNONS

Kliver sade inledningsvis att de fick ändra i planeringen i sista sekund med anledning av att polisen fått in ny viktig information.

– God eftermiddag allihop. Vi har kallat till presskonferens. Och vi hade en annan agenda än den jag kan berätta nu: för bara några minuter sedan kunde vi berätta för Filippas föräldrar att vi har hittat henne – vid liv, sade Kim Kliver.

En 32-årig man häktad

På torget kunde man se såväl rutinerade poliser som presskåren med tårar i ögonen, rapporterar TV2.

– Alla fick en knytnäve rätt i det känslomässiga mellangärdet. Som journalist applåderar man inte, men det var ganska nära, säger Lennart Sten.

När Kim Kliver fick frågan om privatpersoners videomaterial haft avgörande betydelse i fallet nickar han bara och svarar:

– Det har haft en oerhört stort betydelse och bidragit starkt till att vi har kunnat arbeta vidare med våra övriga utredningsåtgärder.

I samband med att Filippa hittades kunde polisen också gripa en 32-årig man. Han sitter numera häktad misstänkt för olaga frihetsberövande och sexualbrott.

LÄS MER:Filippas mamma: ”Bara ett monster kan göra så mot ett barn”

LÄS MER:32-åringen misstänks ha utsatt 13-åriga Filippa för sexualbrott

LÄS MER:Filippa, 13, hittad vid liv – polis har gripit en man

ANNONS