Jan Höglund: Mordet en chock för Irans ledning

Vad händer nu i Mellanöstern? Utvecklingen är kritisk efter mordet på Hamas-ledaren. Hoppet om en vapenvila i Gaza-kriget grusas med den överhängande risken för en drastiskt utvidgad regional kraftmätning.

ANNONS

Det kom som en chock för Irans ledning när Hamas högste ledare Ismail Haniya kunde dödas i Teheran i samband med installationen av landets nye president. De sista bilderna av palestiniern togs bara timmar innan attacken skedde mot det residens där han bodde i huvudstaden.

De träffades och dog i en attack som måste ha krävt minutiös planering och tillgång till mycket kvalificerade underrättelser.

Trots att hotbilden rimligen måste ha utvärderats noga och de berörda platserna stått under rigorös bevakning av revolutionsgardet och annan säkerhetspersonal kunde Haniya och en livvakt inte skyddas. De träffades och dog i en attack som måste ha krävt minutiös planering och tillgång till mycket kvalificerade underrättelser.

På onsdagseftermiddagen fanns ingen officiell israelisk bekräftelse på att landet låg bakom angreppet. Men Israel pekades snabbt ut av Iran som hotade med vedergällning. Landets utrikesministerium anklagade även USA för Hamas-ledarens död, rapporterade israeliska medier.

ANNONS

Arabländer i regionen fördömde angreppet. Det gjorde även den palestinske presidenten och länder som Ryssland, Kina och Turkiet. Efter attacken ifrågasätter Egypten och Qatar om Israel verkligen söker en fredlig lösning. Men Libanon vill inte ha krig, hette det på onsdagen.

Och Irans vicepresident sade, enligt iranska medier, och till skillnad från mer oförsonliga tongångar från Revolutionsgardet, att hans land inte har avsikt att eskalera konflikten i Mellanöstern.

Och Irans vicepresident sade, enligt iranska medier, och till skillnad från mer oförsonliga tongångar från Revolutionsgardet, att hans land inte har avsikt att eskalera konflikten i Mellanöstern.

Detta kan tolkas olika. Ovissheten är i själva verket total om vad som sker om diplomatin inte får en chans och alla uttalanden om repressalier sätts i verket med robotar, raketer, drönare och andra vapen. Israel är omgivet av grupper som utgör existentiella hot mot den israeliska staten:

Samtidigt som kriget pågår med oförminskad styrka mot terrorstämplade Hamas och andra militanta grupperingar i Gaza, med snart 40 000 människor döda enligt de palestinska myndigheterna och en hela tiden förvärrad humanitär kris, trappas kriget upp i norr längs gränsen mot och i södra Libanon. Efter angreppet mot barn och unga i de av Israel ockuperade Golanhöjderna slog Israelisk till mot en hög Hizbollah-ledare i en förort till Beirut. Det skedde dagen innan Hamas-ledaren dödades i Teheran.

Både Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon stöds, utbildas och utrustas av Iran. Hizbollah och Iran är även aktivt i Syrien varifrån angrepp sker på Israel med israeliska motangrepp på Syrien. En tredje militant grupp med koppling till Iran är Houthierna i Jemen. Därifrån angrips fartygstrafiken i Röda havet och nyligen även Tel Aviv med drönare. Det fick dödliga konsekvenser och visar att det moderna fjärrkriget även med relativt enkla medel kan föras över stora ytor och inte känner några gränser.

ANNONS

Iran känner sig förödmjukat av angreppet på en gäst och allierad mitt i Teheran och förväntas svara.

Det gör det farligare och ändrar i grunden krigföringens och säkerhetens villkor.

Iran känner sig förödmjukat av angreppet på en gäst och allierad mitt i Teheran och förväntas svara. Detsamma gör Hizbollah och Houtuierna i Jemen, liksom Iranstödda miliser i Irak och Syrien. Och Israels högerregering kommer i sin tur tveklöst att agera i denna eviga spiral av våldsamheter i en region med djupa motsättningar och kroniska konflikter.

USA:s utrikesminister Antony Blinken hade ingen kännedom i förväg om attacken mot Haniya, sade han på onsdagen. Han ville inte spekulera om vilka följder det kan få. Men han betonade vikten av att fortsätta driva på för en vapenvila för att befria gisslan och, sade han, lindra det fruktansvärda lidandet för barn, kvinnor och män i Gaza ”fångade i Hamas korseld”.

Utan USA, splittrat politiskt inför det egna presidentvalet i november, och med en försvagad Joe Biden i Vita huset, blir det ingen vapenvila. Men frågan är hur den nu ska kunna nås.

LÄS MER:Iran har tidigare anklagat Israel för mord på sin mark

LÄS MER:Fem punkter: Det här betyder mordet på Hamas-ledaren

LÄS MER:Vem var Ismail Haniya?

ANNONS