Så var debatten mellan JD Vance och Tim Walz

JD Vance mot Tim Walz. Republikanerna mot Demokraterna.
Med bara fem veckor till val drabbade USA:s vicepresidentkandidater samman i natt, i vad som sannolikt blev denna kampanjs enda vicepresidentdebatt.
I bland hettade det till och vid ett tillfälle stängdes JD Vances mikrofon av, men den som på förhand gissade på en förolämpningsfest skulle ha fel. De båda kandidaterna var i stället relativt artiga mot varandra.

ANNONS
|

När det hela sparkades i gång klockan 03 i natt var den första frågan om Mellanöstern. Tidigare på tisdagen attackerade Iran Israel med nära 200 raketer, och guvernör Walz fick den första frågan om huruvida han skulle stötta eller avstå från ett ”förebyggande slag” om han var vicepresident.

Walz började med att uttrycka stöd för Israel, men riktade kort därefter en känga mot Donald Trump och hur ”farlig han är” när kriser uppstår.

– De som stod närmast honom förstod hur farlig han var. Hans stabschef John Kelly sa att han var personen med mest brister i världen, sade Walz.

ANNONS

När det var JD Vance tur att replikera avsatte han en stor del till att introducera sig själv, hans uppväxt i en medelklassfamilj och hur tacksam han är för att vara i den position han nu finner sig i.

Han tog sedan Trump i försvar.

– Donald Trump bidrog faktiskt med stabilitet, och han gjorde det med att etablera ”effektiv avskräckning”. Folk var rädda för att gå över gränsen, sade Vance.

Klimatet näst på tur

Med Mellanösternfrågan avklarad gick moderatorerna vidare till orkanen Helene, som nyss orsakat enorm förödelse i södra USA. Det användes för att lägga grunden för klimatfrågan, där JD Vance var först ut.

Han sade sig vara för att fixa klimatet, men verkade samtidigt antyda att vetenskapen var ”konstig”.

– Jag tycker att det är ett väldigt viktigt ämne. Trump och jag stöttar rent vatten, ren luft. Vi vill att miljön ska vara säker, men vad vi märkt är oron över koldioxidutsläpp. Om vi säger att det är sant för argumentets skull, och inte debatterar om konstig vetenskap, vad är då svaret? frågade Vance och fortsatte.

– Då vill vi återföra så mycket amerikansk industri som möjligt, och producera så mycket energi som möjligt i USA, för vi är den renaste ekonomin i hela världen.

ANNONS

Tim Walz uttryckte sina kondoleanser för offren för orkanen Helene, och påtalade att Bidenadministrationen gjort allt de kunnat för att hjälpa de drabbade delstaterna.

När han kom in på klimatet i stort vände han sig återigen till Donald Trump, som kallat klimatproblemen för en bluff.

– Sen skämtade han om att det skulle leda till fler strandtomter för folk att investera i, sade han, och återgick till att hylla Biden/Harrisadministrationens klimatarbete.

Med bara fem veckor till val drabbade USA:s vicepresidentkandidater samman i natt.
Med bara fem veckor till val drabbade USA:s vicepresidentkandidater samman i natt. Bild: Matt Rourke

Immigrationen och Mexikogränsen

På frågan om immigration riktades micken först till JD Vance, vars kampanj med Trump lovar att genomföra den största massdeporteringskampanjen i amerikansk historia.

– Vi har en historisk migrationskris för att Kamala Harris började med att säga att hon skulle omintetgöra alla Donald Trumps migrationslagar, sade JD Vance.

Han hävdade sedan att fentanylkrisen är kopplad till invandringen, och sade att det bästa vore att återinföra nyss nämnda lagar. Han sade sig också vilja börja med att deportera illegala invandrare som begått brott sedan de kommit till USA.

När det var Tim Walz tur att prata hävdade han att vissa av Vances uttalanden, som det om minderåriga drogkurirer, inte riktigt var sant. Han höll dock med om att det finns en kris i landet, men påpekade att Republikanerna dödat ett lagförslag tänkt att stötta gränsvakter mot Mexiko.

ANNONS

– Så fort det var redo att gå igenom sa Donald Trump nej, sa till dem att rösta emot. För att det ger honom en valfråga. Vad skulle Trump prata om om vi hade fått igenom det här? frågade sig Walz.

Mickarna stängdes av

Fortfarande på invandringsfrågan blev debatten något hetsig. JD Vance har flera gånger under kampanjen hävdat att haitiska invandrare i Springfield stjäl och äter husdjur, något som inte stämmer.

Vance återupprepade inte den lögnen, men försökte i stället trycka på hur mängden invandrare som kommit till USA överväldigar de offentliga systemen. Efter att Tim Walz replikerat försökte moderatorerna gå vidare, men inte förrän man nämnt att de haitiska invandrarna i Springfield i mångt och mycket har laglig status i landet.

Det gillade inte JD Vance, som krävde att få fortsätta prata.

– Eftersom ni faktakollar mig tycker jag det är viktigt att förklara hur det går till, sade han, efter att ha pratat igenom moderatorernas försök att gå vidare.

Tim Walz klev sedan också in och avbröt JD Vance, medan moderatorerna förgäves försökte få stopp på de båda. Till slut gick det så långt att mickarna stängdes av.

– Tack för att ni förklarar de juridiska processerna, sade en av moderatorerna, något skämtsamt.

ANNONS
Tim Walz och JD Vance under debatten.
Tim Walz och JD Vance under debatten. Bild: Matt Rourke

Walz först ut om abortfrågan

Med mickarna tillbaka på, och frågan om kandidaternas ekonomiska planer avklarad, var det dags att ta sig an reproduktionsrätten i USA.

Frågan om abort har varit hårt debatterad sedan Roe v. Wade avskaffades av USA:s högsta domstol, ett prejudikat som tidigare säkrade aborträtten över hela landet. Donald Trump har tidigare hävdat att Tim Walz tycker att abort är okej fram till nionde månaden, något Walz hävdar är falskt.

Han tog sedan upp två fall där kvinnor nekats abort och nära dött, och kritiserade att Trump skrutit om hur han låg bakom att avskaffa Roe v. Wade.

JD Vance replikerade främst med att han vill skapa ett USA där kvinnor och familjer har råd att skaffa barn, men verkade även tillstå att det republikanska partiet inte hanterat abortfrågan särskilt bra.

– Mitt parti måste göra ett så mycket bättre jobb för att förtjäna tilliten hos folket i den här frågan där de helt enkelt inte litar på oss, sade han, men försvarade att det nu var upp till delstaterna att bestämma.

Vapenfrågan reds ut – Vance skickar kondoleanser

Efter frågan om reproduktionsrätten var det dags att debattera vapen. JD Vance sade att han och Walz sannolikt delar många åsikter i ämnet, men att han inte tror de ser likadant på hur man ska tackla problemen, och hänvisade till att en stor andel av skjutvapnen som används vid brott har inskaffats på ett olagligt sätt.

ANNONS

– Jag tror att svaret är – och jag säger det här utan att älska svaret – men tyvärr tror jag att vi måste öka säkerheten på våra skolor, sade Vance, och tillade att bland annat dörrlåsen måste bli bättre.

Tim Walz berättar om hur hans son blivit vittne till en skjutning vid en volleybollmatch, och hur han pratat med föräldrar vars barn dödats. Han påtalar också att han själv är vapenägare, men att de ändå har ansvaret för att skydda barnen.

– Ingen försöker ta era vapen, men jag frågar er det här: Vill ni att era barns skolor ska se ut som ett fort, är det dit vi måste gå? När vi vet att det finns länder där barnen inte behöver gå igenom övningar. Vi är skyldiga dem (barnen) att fixa det här.

JD Vance uttryckte sedan kondoleanser över att Walz son blev vittne till en skjutning, något Walz uppskattade. De båda presidentkandidaterna hade vid det här laget, vid olika tillfällen, uttryckt flera hövligheter mot varandra.

Pressades om påhittat minne

Båda pressades också om snedsteg och omsvängningar. Walz frågades exempelvis om att han flera gånger påstått sig ha varit på plats som lärare i Hongkong när massakern på Himmelska fridens torg i Peking ägde rum 1989. Detta trots att han i själva verket befann sig i Nebraska och inte dök upp förrän flera månader efteråt.

ANNONS

– Det var felaktigt, jag landade där den sommaren, sade han och tillade att han ibland "är en dumskalle".

Vance fick svara på hur det kommer sig att han nu är vicepresidentkandidat till Trump, en man han en gång sågade och jämförde med Hitler.

– Ibland håller jag förstås inte med presidenten (Trump), men jag har också varit väldigt öppen med det faktum att jag hade fel om Donald Trump, sade han.

Vance hyllas av Trump

Efter debatten var de flesta av exempelvis CNN:s experter ense om att JD Vance var den bättre debattören för kvällen. Man tryckte på att han både försökte och lyckades framställa sig själv som mer folklig och artig än han varit tidigare under kampanjen.

– Det finns två JD Vance. Det är JD Vance du såg i kväll, och sen är det JD Vance som är ett högertroll på sociala medier. Han valde definitivt dörr A i kväll, och han hade ett syfte. Det syftet var att vara vad Trump inte är, nämligen att låta resonlig att vara artig mot sin motståndare, sade CNN:s politiska kommentator David Axelrod.

Huruvida Trump skulle hålla med om det uttalandet får vara osagt, men klart är att han åtminstone var nöjd med Vances insats.

ANNONS

”Senator Vance vann kvällens debatt utan tvekan på ett överlägset sätt. Det var den bästa debattprestationen av någon vicepresidentkandidat i historien”, säger Susie Wiles och Chris LaCivita, Trumps kampanjmanagers, i ett uttalande enligt CNN.

Tim Walz prestation kritiseras desto mer, inte minst för att han vid flera tillfällen verkade missa chanser att gå till attack mot JD Vances uttalanden.

LÄS MER:Donald Trumps 2024 – dubbla mordförsök och rättsprocesser

LÄS MER:Harris: Miljardärerna måste betala sin del

LÄS MER:Rasism och splittring i Springfield: ”Varför skulle vi äta hundar?”

ANNONS