På onsdagen genomförde isralelisk militär flera flyganfall bland annat nära Byblos, bara några kilometer norr om Beirut.
På onsdagen genomförde isralelisk militär flera flyganfall bland annat nära Byblos, bara några kilometer norr om Beirut. Bild: Bilal Hussein

Salim fast i Libanon: Nu är det fullskaligt krig

Göteborgaren Salim El Hajjar befinner sig bara några kilometer från Beirut, som har varit föremål för flera israeliska luftangrepp de senaste dagarna. Han brukar åka till Libanon under sin semester för att hälsa på familjen.
Nu sitter han fast i landet och ser med skräck hur israeliska bomber faller i närheten.
– Man håller sig vaken på nätterna, det går inte att sova, säger Salim El Hajjar.

ANNONS
|

Det var i början av september som 54-årige Salim El Hajjar reste till Libanon. Planen var att tillbringa resten av månaden med sin familj i kuststaden Jounieh, två mil norr om Beirut. En vanlig semesterplan för Salim sedan han flyttade till Sverige i slutet av 80-talet.

Han var dock medveten om att denna resa innebar större risker än tidigare år, med tanke på kriget i Gaza och den återkommande raketbeskjutningen mellan Israel och den libanesiska shiamilisen Hizbollah de senaste månaderna.

Stridigheterna mellan parterna är inte något som överraskar honom, men däremot hur konflikten har trappats upp på bara några dagar.

ANNONS

– Innan var det mer att den ena avfyrade en raket och den andra sköt en raket som svar. Men nu är det fullskaligt krig. I tre dagar har det varit flygräder mot Libanon, non-stop, säger han.

Salim El Hajjar vittnar om att det råder fullständigt krig i Libanon och om ständiga luftangrepp från israelisk militär.
Salim El Hajjar vittnar om att det råder fullständigt krig i Libanon och om ständiga luftangrepp från israelisk militär. Bild: Privat

Än så länge har Jounieh skonats från flygräder men Salim El Hajjar har sett och hört hur bomberna slår till mot andra platser i området.

– Man håller sig vaken på nätterna, det går inte att sova. Man följer nyheterna hela tiden för att se vad som händer.

”Familjen väger tyngre”

Nästan 600 människor har dödats i israeliska anfall mot landet de senaste dagarna. Hundratals libaneser uppges ha lämnat sina hem, främst i södra Libanon där attackerna är mest intensiva.

En flykt som Salim El Hajjar berättar märks tydligt på flera håll:

– Det finns två motorvägar nära oss, som har fyra filer var. De har bara en riktning nu. Det kan ta mellan 15 och 20 timmar att ta sig från södra Libanon och upp till andra städer och byar i landet.

Salim El Hajjar försöker också komma i väg, men till Göteborg. Problemet är att attackerna mellan Israel och Hizbollah har fått flera flygbolag att ställa in sina flyg från och till Beirut. Efterfrågan på dessa resor är också stor, många vill lämna landet.

ANNONS

Trots alla svårigheter kommer troligen Salim kunna flyga till Göteborg i början på nästa vecka. Han vill komma ifrån Libanon och måste tillbaka till jobbet, samtidigt tar det emot att lämna sin mamma och andra nära och kära kvar i Jounieh.

För honom var just familjen den starkaste anledningen till att ta sig till Libanon trots det spända läget i Mellanöstern och UD:s avrådan mot resor till landet.

– Jag är född och uppvuxen i krig, det är inget som är nytt för mig. Att få träffa min familj väger tyngre än rädslan att inte flyga tillbaka. Man tar risken, säger han.

LÄS MER:Kristersson: Kommer inte evakuera svenskar

LÄS MER:Experterna om Israels attacker i Libanon

LÄS MER:Raketerna regnar över Evas hem

ANNONS