Iran har tidigare anklagat Israel för mord på sin mark

Iran anklagar Israel för att ha mördat Hamas-ledaren Ismail Haniya under onsdagsmorgonen. Det är inte första gången landet riktar anklagelser mot Israel, som tidigare har beskyllts för att ligga bakom en rad riktade mord inom Irans gränser.

ANNONS
|

Den palestinska Hamas-ledaren Ismail Haniyeh mördades i en luftattack tidigt på onsdagsmorgonen i den iranska huvudstaden Teheran.

Mordattacken skedde strax efter att han hade närvarat vid installationen av Irans nyligen utsedde president Masoud Pezeshkian.

Både från Hamas och Irans håll riktas anklagelserna nu mot Israel, som inte har kommenterat mordet. Det är inte första gången som Iran anklagar Israel för specifika mord utförda på iransk mark.

Satellitstyrd kulspruta avrättade kärnfysiker

I november 2020 avrättades kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh med en fjärrstyrd kulspruta. Han färdades med bil längs en motorväg utanför Teheran tillsammans med elva säkerhetsvakter när han mördades. Mordet utfördes så pricksäkert att Fakhrizadehs fru, som satt 30 centimeter ifrån honom i bilen inte träffades.

ANNONS

Snabbt pekade Iran ut Israel för dådet. Israel hävdar att Fakhrizadeh var hjärnan bakom ett påstått hemligt kärnvapenprogram – men har aldrig kommenterat mordet.

Enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet, kan attacken tolkas som ett led i av flera attentat mot iranska kärnforskare som Israel tros ligga bakom.

– Det var en central man, och det visar ju en svaghet hos iranierna att israelerna gång på gång kan gå in på det här sättet. De har en oerhörd förmåga att få in sina agenter i Iran, har Jan Hallenberg tidigare sagt till TT.

Toppofficer sköts ihjäl med fem skott

Drygt två år efter mordet på Fakhrizadeh, i maj 2022, sköts överste Sayyad Khodaei ihjäl. Enligt the Guardian var han en högt uppsatt medlem av den iranska militärorganisationen Islamiska revolutionsgardet.

Sayyad Khodaei sköts ihjäl med fem skott när han färdades i en bil, av två skyttar på en motorcykel. Snabbt riktade Iran anklagelser mot Israel.

– Israel är väldigt bra på spektakulära avrättningar och kommandoräder och så vidare. Men även om alla misstänker att Israel låg bakom i det fallet så är det inte givet att det var israeler som gjorde det. Det skulle kunna ha varit någon typ av proxyaktör på marken, milisgrupp eller minoritetsgrupp, har statsvetaren Anders Persson sagt tidigare till Göteborgs-Posten.

ANNONS

Israel har aldrig kommenterat mordet officiellt, men ska ha enligt New York Times, meddelat USA att de var ansvariga för mordet. Enligt tidningen ”har Israel informerat amerikanska tjänstemän om att de låg bakom mordet.”

Två forskare dog efter matförgiftning

Samma år – 2022 – avled två iranska forskare med några dagars mellanrum efter att ha drabbats av symtom på matförgiftning. Iran lade skulden på Israel – som aldrig kommenterat anklagelserna.

Trots att de befann sig i två städer hundratals mil ifrån varandra menar Iran att Israel förgiftat deras mat.

Enligt New York Times blev den 35-årige Ayoob Entezari sjuk efter att ha deltagit i en middag i staden Yazd och avled den 31 maj. Iranska myndigheter söker nu efter middagsvärden, som har försvunnit. Enligt tidningen var Entezari anställd vid ett forsknings- och utvecklingscenter, där han ska ha arbetat med utveckling av missiler och drönare.

Tre dagar senare avled den 31-årige geologen Kamran Aghamolaei i Teheran, efter att ha varit på en affärsresa till staden Tabriz. Hans tillstånd försämrades snabbt efter att han drabbats av illamående och diarré.

LÄS MER:Vem var Ismail Haniya?

LÄS MER:Iran efter attacken: Ska straffa Israel hårt

LÄS MER:Fem punkter: Det här betyder mordet på Hamas-ledaren

LÄS MER:Hamas politiske ledare dödad i Iran

ANNONS