Skola varnades tre gånger över att 6-åring bar pistol – lärare sköts under lektion

Vid tre tillfällen på en och samma dag varnades skolans personal om att en 6-årig elev hade med sig en pistol till skolan. Några timmar senare sköt eleven sin lärare under lektion. Nu stämmer läraren skolan för sin bristfällighet.

ANNONS
|

Lärarna försökte varna skolans administratörer om att den 6-åriga pojken gick runt med en pistol och hotade sina klasskamrater. Vid inte mindre än tre tillfällen varnades skoladministrationen om pojkens beteende. Men inget gjordes.

På eftermiddagen sköt 6-åringen sin 25-åriga lärare i bröstet, i en handling som polisen menar inte var oavsiktlig.

Nu har skolchefen fått sparken och läraren, som överlevde attacken, har stämt skolan för att de inte gjorde något efter varningarna, rapporterar AP.

Hotade elev med pistolen samma dag – inget hände

Pistolen som den unga pojken burit på ska ha köpts av hans mamma. Enligt familjen ska vapnet ha legat på en säker plats i hemmet, och att det inte är klart hur pojken ändå fått tag på den.

ANNONS

Lärarens advokat Diane Toscano har vid en presskonferens berättat om hur administrationen varnats under dagen, vilket ABC News rapporterar.

Vid klockan 12.30 på dagen berättade en lärare för en av skoladministratörna att hon sökt efter en pistol i 6-åringens ryggsäck och att hon trodde att han stoppat vapnet i fickan. Administratören tonade ner händelsen och svarade att pojken har små fickor.

Strax efter klockan 13.00 berättade en annan lärare för administratörerna att en elev kommit rädd och gråtandes och sagt att pojken visat upp en pistol för honom under rasten och hotat att skjuta honom om han berättade för någon.

En tredje anställd bad administratören om tillåtelse att visitera pojken, men nekades och ombads att vänta eftersom ”skoldagen nästan var över”, uppger Toscano.

Knappt en timme senare sköts den 25-åriga läraren i sitt klassrum.

– Den dagen, under loppet av några timmar, varnades skolförvaltningen tre olika gånger – tre gånger – av oroliga lärare och anställda om att pojken hade en pistol på sig i skolan och hotade människor. Men administrationen orkade inte bry sig, säger Diane Toscano vid en presskonferens, rapporterar AP.

Dessutom ska den 25-åriga läraren varnat skoladministratören om att 6-åringen hotat att misshandla ett annat barn samma dag.

ANNONS

Skolchefen har i veckan fått lämna sitt uppdrag på grund av bristerna som uppvisats i samband med händelsen. Skolan, som varit stängd sedan skottlossningen, planerar att öppna igen nästa vecka.

Hänt förut att sexåringar skjutit på skolor i usa

Experter som forskat kring vapenvåld i USA säger till The Guardian att det är en ”extremt sällsynt företeelse” att ett litet barn tar med sig en pistol till skolan och skadar en lärare.

– Det är väldigt sällsynt och det är inget som rättssystemet är utformat för att hantera, säger forskaren David Riedman till AP.

Riedman har grundat en databas som kartlägger skolskjutningar ända tillbaka till 1970-talet. Han känner bara till tre andra skottlossningar som orsakats av elever i sexårsåldern.

År 2000 sköts en elev ihjäl av sin sexåriga klasskamrat i Michigan. Elever i sexårsåldern låg även bakom två olika skottlossningar som inträffade 2011 i Texas och 2021 i Michigan, där flera elever skadades.

Riedman säger till tidningen att han bara känner till ett annat fall där en elev varit yngre än sex år och orsakat en skottlossning i en skola. År 2013 tog en femårig elev med sig en pistol till sin skola i Tennessee, där den i misstag avlossades. Ingen skadades vid skottlossningen.

ANNONS

Daniel W Webster, en professor vid Johns Hopkins University som studerar vapenvåld, håller med om att det är ”extremt ovanligt” att en sexåring skjuter en lärare i en skola. Men däremot visar hans forskning att allt fler barn råkar skjuta sig själva eller andra på grund av att de fått tillgång till ett laddat vapen i hemmet eller andra miljöer.

"En sexåring som får tillgång till en laddad pistol och skjuter sig själv eller någon annan är tyvärr inte så ovanligt", säger han i ett mejl till AP.

LÄS MER:Sexåring sköt lärare på skola: ”Inte en oavsiktlig skjutning”

LÄS MER:Hund sköt ihjäl man

LÄS MER:Störde sig på högljudda skolbarn – sköt 18 gånger mot skola

ANNONS