Skytten under Oslo Pride döms för terrorbrott

Det är mer än två år sedan extrema islamisten Zaniar Matapour öppnade eld mot två pubar i centrala Oslo mitt under pågående pridefestival. Två människor dödades och ett 20-tal personer skadades.
I dag dömdes han till 30 års fängelse för grovt terrorbrott i Oslo tingsrätt.

ANNONS
|

Dådet den 25 juni för två år sedan skakade om hela norska hbtq-samhället. Det var strax efter midnatt och dagen före Oslo prides stora final – tåget genom centrala Oslo – som en man gick in på Rosenkrantz gate och öppnade eld mot uteserveringarna Per på hjørnet och London pub.

Två män avled och 21 personer skadades. GP har tidigare berättat om Sigurd Storm som tvingades springa från skotten och om Espen Alexander Evjenth som träffades i huvudet när han stod och dansade med sin pojkvän.

Gärningsmannen försökte springa därifrån men brottades ner av privatpersoner och kunde kort därefter gripas av polis. Han identifierades senare som då 42-åriga extrema islamisten Zaniar Matapour och kopplades ihop med en ledare inom islamismen i Norge. Han hade i sin tur bara dagar före dådet lagt upp en bild på en brinnande regnbågsflagga, med en uppmaning att döda homosexuella.

ANNONS
Zaniar Matapour hälsar på sin försvarare Marius Dietrichson i rättssalen i Oslo tingsrätt under rättegången.
Zaniar Matapour hälsar på sin försvarare Marius Dietrichson i rättssalen i Oslo tingsrätt under rättegången. Bild: Lise Åserud

Döms till 30 års fängelse

Under torsdagen kom domen. Zaniar Matapour döms till 30 års fängelse för grovt terrorbrott.

Totalt ingår 310 målsägande i målet och enligt domen ska Matapour betala över 100 miljoner norska kronor till målsägande och efterlevande.

Rättegången har dragit ut på tiden, men avslutades i mitten av maj. Då hade över 300 personer ansökt om ersättning för den kränkning de utsatts för i och med dådet.

Zaniar Matapours advokat Marius Dietrichson yrkade under rättegången på att hans klient skulle frikännas från terroranklagelserna och menar att han är otillräknelig.

Åklagarna menar å andra sidan att det handlar om ett allvarligt terrordåd riktat mot HBTQ-personer. Och att Zaniar Matapour visst är tillräknelig och därför kan straffas med 30 års fängelse, enligt NRK.

Marius Dietrichson har även yrkat på att Zaniar Matapours bör friges för att brottet provocerats fram av en norsk säkerhetstjänst. Efter dådet har det kommit fram att Matapours chattat med en agent på norska underrättelsetjänsten som utgav sig för att vara en IS-terrorist.

LÄS MER:Espen sköts i huvudet mitt på dansgolvet

LÄS MER:Sigurd kände ett skott bakom ryggen

LÄS MER:Hundratals tågar i Oslo – trots inställd prideparad

LÄS MER:Två döda efter skjutning utanför uteställe i Oslo

LÄS MER:Masskjutningen i Oslo: Detta har hänt

ANNONS