Mannen greps på Oslos flygplats Gardemoen.
Mannen greps på Oslos flygplats Gardemoen. Bild: Annika Byrde

Spionmisstänkt norrman betalade för rapporter – under falskt namn

Den norrman som sitter häktad misstänkt för att ha spionerat å Kinas vägnar betalade hundratusentals kronor för rapporter om politiskt känsliga ämnen. Uppdragen lades ut på en öppen hemsida, där han annonserade under falskt namn, avslöjar VG.
– Det här framstår som en del av en samordnad insamling, säger underrättelseexperten Tom Røseth till tidningen.

ANNONS
|

När han kom tillbaka till Norge efter en resa till Kina slog den norska säkerhetstjänsten PST till mot mannen i 35-årsåldern.

– Vi grep en norsk medborgare i går morse för vad som kallas allvarlig underrättelseverksamhet till förmån för Kina, sade åklagaren Thomas Blom till Reuters i samband med häktningsförhandlingen förra tisdagen.

Enligt den norska säkerhetstjänsten misstänks ”databärande enheter” spela en viktig roll i bevisningen mot mannen. Han är nu häktad i fyra veckor.

Studerade på ledande kinesiskt universitet

Fallet kommer inte långt efter GP:s och SVT Uppdrag gransknings avslöjande om att en kinesisk journalist utvisats från Sverige efter att Säpo anklagat henne för att vara ett allvarligt säkerhetshot. Även på andra håll i Europa har en rad fall kopplade till säkerhetshotande verksamhet från Kina avslöjats i år:

ANNONS

I Tyskland har en assistent till en ledande EU-parlamentariker gripits misstänkt för att vara en spion, liksom ytterligare tre personer, där misstankarna snarare verkar handla om företagsspionage kopplat till känslig teknik. I Storbritannien åtalades under våren även två brittiska medborgare, varav en hade nära band till det då styrande Konservativa partiet.

Den norske misstänkte spionen studerade under flera års tid på ett av Kinas ledande lärosäten. Han har också, liksom flera av de andra nu aktuella fallen, goda kontakter inom politiken, som aktiv sedan länge i det norska styrande Arbetarpartiet. I Oslo driver han sedan ett år tillbaka ett företag som ägnar sig åt ”strategiska analyser” från ett internationellt perspektiv.

Betalade för rapporter om Taiwan och kärnvapen

Nu avslöjar den norska tidningen VG att han under de senaste åren betalat ut motsvarande omkring 200 000 kronor till olika personer som han anlitat för att skriva rapporter om en rad känsliga ämnen. Detta trots att han under tiden inte haft någon taxerad inkomst alls i Norge.

– Att han tydligen hade så mycket ekonomiska medel är intressant, säger Tom Røseth, huvudlärare i underrättelser på Försvarets stabsskola, till VG.

Rapporterna handlade om en rad ämnen: Hur EU och USA skulle kunna svara militärt på kinesisk aggression mot Taiwan, känsliga tekniska komponenter och råvaror, och USA:s syn på de ryska kärnvapnen. När han tog kontakt med rapportförfattarna använde han sig av ett alias, av ”integritetsskäl”.

ANNONS

– Jag reagerade på att han hade använt ett falskt namn först. Men eftersom det var ett norskt företag var min vaksamhet lägre, säger en brittisk forskare som skrivit rapporter åt mannen, till VG.

Mannen nekar till brottsmisstankarna, uppger hans advokat Marius Dietrichson.
Mannen nekar till brottsmisstankarna, uppger hans advokat Marius Dietrichson. Bild: Lise Åserud

Den spionmisstänkte mannens advokat har inte velat bemöta de nya uppgifterna i detalj, men säger till VG att han nekar till brottsmisstankarna.

– Som den tilltalades försvarare har jag inga kommentarer till detta. När det gäller den tilltalade själv kan jag inte förmedla hans åsikter. Det har jag inte möjlighet att göra, med tanke på de restriktioner han är föremål för, säger advokaten Marius Dietrichson till VG.

LÄS MER:Kinesiska ambassaden kommenterar anklagelserna om hot mot rikets säkerhet

LÄS MER:Kinesisk journalist pekas ut som säkerhetshot – utvisad efter nära 20 år i Sverige

LÄS MER:Elisabet Lann utsattes för kinesisk hackerattack

ANNONS