Det som gjort forskarna exalterade är de små fläckarna på det röda området i bildens mitt. De vita venerna består av kalciumsulfat som kan vara ett bevis på att vatten runnit genom berget där stenen hittades. <em id="emphasis-a2eceb151cb81cbae090d21d3d414d61">Bild: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS</em>
Det som gjort forskarna exalterade är de små fläckarna på det röda området i bildens mitt. De vita venerna består av kalciumsulfat som kan vara ett bevis på att vatten runnit genom berget där stenen hittades. Bild: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/MSSS Bild: Cover Images

Sten kan ge svar på frågan om liv på Mars

Marssonden Perseverance har hittat en sten som väckt rymdforskarnas hopp om bevis på liv på den röda planeten.
– Den skiljer sig helt klart från andra stenar vi samlat in, säger astrobiologen Sandra Siljeström.

ANNONS
|

Ett borrprov stort som en kulspetspenna har väckt rymdforskarnas intresse. Stenbiten, upphämtad av Nasas sond Perseverance ur en gammal floddal, kan nämligen ge svaret på om det funnits liv på Mars.

– Stenen är på flera sätt annorlunda jämfört med andra prov som samlats in, både kemiskt och mineralogiskt. Och så har man sett vad som kan liknas vid leopardprickar, säger Sandra Siljeström, astrobiolog på Rise, och medlem i det forskarlag som ingår i det Nasaledda projektet.

Ett tecken på liv

På jorden bildas sådana leopardprickar normalt av mikrober, och fyndet kan därför tyda på att det funnits liv i form av mikrober på Mars.

ANNONS

– Det är inte själva mikroberna, utan strukturer som mikroberna lämnat efter sig. Man kan säga att det är som när vi bygger ett hus. Huset är inte vi, men är ett tecken på att vi finns, säger Sandra Siljeström.

Fakta: Mikrober

Mikrob, eller mikroorganism, är en levande organism som är så liten att den inte kan ses med blotta ögat. De finns överallt. De kan vara encelliga eller flercelliga. Till mikroorganismerna räknas bland annat bakterier, encelliga alger och jästsvampar.

Källa: Nationalencyklopedin

Dock kan leopardprickar även uppstå på andra sätt, då utan inblandning av liv.

– Vid högre temperaturer kan den här typen av fläckar också bildas genom kemiska reaktioner som inte involverar liv, säger Sandra Siljeström.

Huruvida det rör sig om mikroblämningar går inte att se på bilderna och datan från rymdsonden.

– Perseverance instrument är begränsade i upplösning. Det finns en begränsning hur små strukturer i ett prov vi kan utskilja. För att verkligen kunna säga om det är gjort av liv så behöver man ta hem det och titta på det i labbet.

När kan du räkna med att få hem och börja undersöka de här proverna?

– Det är lite flytande, men om tio år ungefär.

Det var lång tid att behöva vänta.

– Jobbar man med såna här saker så blir man van.

Perseverance när den samlar in prover från sten på Mars. Arkivbild. Bild: Nasa/AP/TT
Perseverance när den samlar in prover från sten på Mars. Arkivbild. Bild: Nasa/AP/TT

Tyder på vatten

Stenen har fått namnet Cheyava Falls. Provet visar att den även innehåller vita ådror av kalciumsulfat som kan vara ett bevis på att vatten runnit genom berget.

ANNONS

Perseverance landade på Mars i februari 2021 för att samla in stenprover som forskare hoppas ska visa om det funnits liv på planeten.

LÄS MER:Tove är elitidrottare, fotomodell och raketforskare på Nasa

LÄS MER:Två astronauter sitter fast på rymdstation – utan hemresedatum

LÄS MER:Försvaret vill skjuta upp militära satelliter från Kiruna

ANNONS