Steve Bannon döms till fängelse

Donald Trumps tidigare rådgivare, Steve Bannon, vägrade vittna om stormningen av Kapitolium. Nu döms han till fyra månaders fängelse, enligt CNN.

ANNONS
|

Steve Bannon dömdes på fredagen till fyra månaders fängelse för att ha vägrat vittna i 6 januarikommittén, om stormningen av Kapitolium, rapporterar CNN.

Donald Trumps tidigare rådgivare ska också betala böter på 6 500 dollar, motsvarande omkring 74 000 kronor.

Säger sig respektera domen

Redan i juli fälldes Bannon för den så kallade kongresstrotset, men först nu har alltså straffet bestämts. Efteråt mötte han media och sade att han respekterar domen.

– Jag har ett fantastiskt juridiskt team och det kommer att finnas flera områden att överklaga på, säger Bannon enligt CNN.

Hävdade särskilt skydd

På väg in till domstolen yttrade han hårda ord mot den nu sittande presidenten Joe Biden.

ANNONS

– Denna orättfärdiga regim, dess domedag är den 8 november när Bidenregeringen går mot sitt slut, sade Bannon.

Steve Bannon hävdade länge att han inte behövde infinna sig inför kongressutredningen om stormningen av Kapitolium, och hänvisade till det särskilda skydd som omfattar presidentämbetet. Men enligt åklagare och andra rättsliga experter omfattas han inte av det juridiska skyddet.

Har ändrat inställning under processen

Bannon har dock tidigare ändrat inställning och uppgett att han är villig låta sig frågas ut om händelserna som ledde till stormningen då fem människor miste livet. Men trots helomvändningen genomfördes rättegången där domen nu meddelats.

Donald Trumps tidigare rådgivare kommer emellertid inte behöva avtjäna straffet förrän överklagandet har hanterats.

LÄS MER:Minuterna som hotar Donald Trumps framtid

LÄS MER:Trumprådgivare Bannon anklagas för pengatvätt

ANNONS