Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier träffades på onsdagen i Berlin.
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier träffades på onsdagen i Berlin. Bild: Justin Tallis

Storbritanniens premiärminister vill lägga Brexit bakom sig

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer kommer under en resa till Tyskland och Frankrike, och samtal om försvar och handel, försöka laga Storbritanniens relation till övriga Europa.
– Vi måste lägga Brexit bakom oss och fixa de trasiga relationer som är kvar från den tidigare regeringen, sa Keir Starmer inför resan, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Det arbetet, menar Keir Starmer, inleddes redan vid Europeiska politiska gemenskapens möte i juli. Resan till Tyskland och Frankrike är en viktig på fortsättningen på det arbetet, säger Storbritanniens premiärminister.

– Att stärka våra relationer med dessa länder är avgörande, inte bara för att ta itu med det globala problemet med illegal migration, utan också för att öka den ekonomiska tillväxten över hela kontinenten och avgörande i Storbritannien – ett av min regerings nyckeluppdrag, säger Keir Starmer i The Guardian.

”Sträva efter genuina partnerskap”

Han menar vidare att möjligheten att återställa örikets relation till övriga Europa är ett tillfälle som bara ges en gång per generation – och att det handlar om att ”sträva efter genuina, ambitiösa partnerskap som ger resultat åt det brittiska folket”.

ANNONS

Europeiska politiska gemenskapen, EPG, är ett forum för diskussion mellan stats- eller regeringscheferna i 47 av Europas länder, däribland Storbritannien och Sverige.

Brexit är benämningen av Storbritanniens utträde ur EU, som genomfördes natten mellan den 31 januari och 1 februari 2020 efter en folkomröstning i juni 2016.

Under ett samtal med journalister i samband med en presskonferens efter ett möte med Tysklands förbundskansler Olaf Schulz i Berlin på onsdagseftermiddagen betonade Keir Starmer att det inte är aktuellt att driva frågan om ett återinträde i EU, skriver BBC.

LÄS MER:Var kom våldet ifrån?

LÄS MER:Fem punkter: Det här innebär det brittiska valresultatet

LÄS MER:Anhöriga till premiärministern: ”Är det allt?”

ANNONS