Palestinier betraktar förödelsen efter ett israeliskt flyganfall mot ett tältläger i Rafah. Israel uppgav på måndagen att omkring 70 misstänkta brott mot krigets lagar utreds.
Palestinier betraktar förödelsen efter ett israeliskt flyganfall mot ett tältläger i Rafah. Israel uppgav på måndagen att omkring 70 misstänkta brott mot krigets lagar utreds. Bild: Jehad Alshrafi

Israel utreder 70 brott mot krigslagar

Israel utreder 70 möjliga brott mot krigets lagar som kan ha begåtts i Gaza. Uttalandet kommer i en tid då Israel får kraftig kritik för en attack mot ett tältläger som krävde 45 liv.
Samtidigt ökar spänningen med grannlandet Egypten, efter en eldväxling vid gränsen.

ANNONS
|

Kriget i Gaza har krävt över 36 000 palestinska liv, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Det är en siffra som inte gör skillnad mellan civila och stridande. Israel hävdar att man har dödat omkring 15 000 "terrorister” sedan kriget bröt ut.

De höga civila dödssiffrorna har fått omvärlden att rikta kraftig kritik mot Israels tillvägagångssätt. Internationella domstolen i Haag har beslutat att Israel måste vidta åtgärder för att skydda civilbefolkningen samt avstå från en offensiv i Rafah.

Men striderna fortsätter runt den sydliga staden, dit över en miljon flyktingar tog sin tillflykt när kriget rasade i norra Gaza.

Under söndagskvällen slog Israels flygvapen till mot ett tältläger utanför Rafah, där högt uppsatta Hamasmedlemmar uppgavs vara målet. Attacken krävde 45 liv och fördömdes av flera länder. Israel menar att den höga civila dödssiffran berodde på en brand, som ska ha startat efter bombningen.

ANNONS

Förväntade sig inte civila döda

I ett uttalande säger Israels militär att många åtgärder vidtogs före attacken ”för att minska riskerna för skada på icke inblandade människor, inklusive en visuell flyginspektion, användning av precisionsvapen och användning av ytterligare underrättelseinformation – på grundval av vilken man uppskattade att skada på icke inblandade civila inte förväntades.”

Efter attacken uppgav Hamaskällor till israeliska Haaretz att man inte kommer delta i några förhandlingar om gisslan, som en följd av bombningen mot tältlägret.

Attacken kommer att utredas av den israeliska militären.

– Händelsen är mycket allvarlig. Detaljerna är nu föremål för en utredning, som vi ämnar genomföra i största möjliga utsträckning, sa militärens chefsåklagare Yifat Tomer-Yerushalmi vid en presskonferens, enligt israeliska medier.

Netanyahu: ”Ett tragiskt fel”

Just nu utreds omkring 70 fall av misstänkta brott mot krigslagarna, sa Tomer-Yerushalmi på måndagen. I ett tal vid Israels advokatsamfunds årliga konferens uppgav hon att utredningarna fokuserar på fångarnas förhållanden i interneringsanläggningen Sde Teiman i södra Israel, fall där fångar som hållits av Israels militär har dött, fall där civila dödats av israeliska styrkor och anklagelser om plundring mot israeliska soldater.

– Vi tar dessa anklagelser på största allvar och arbetar för att klargöra dem, sa Yifat Tomer-Yerushalmi.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallade attacken för ”ett tragiskt fel” under ett tal i parlamentet Knesset.

ANNONS

Samtidigt som den humanitära situationen i Gaza beskrivs bli allt värre ökade spänningen mellan Israel och grannlandet Egypten på måndagen.

Omständigheterna är oklara, men klart är att en eldväxling ska ha ägt rum mellan israeliska styrkor i Gaza och egyptiska styrkor på andra sidan gränsen. Israels militär bedömer, efter vittnesmål från israeliska soldater, att en egyptisk soldat ska ha varit först med att öppna eld. Israel besvarade elden, och en egyptisk soldat dödades bekräftar den egyptiska militären.

En talesperson för Israels armé säger att händelsen utreds, och att en dialog förs med Egypten.

LÄS MER:Protest för israelisk gisslan – bredvid protesten för Palestina

LÄS MER:Billström oroad för sammanbrott på Västbanken

LÄS MER:Egyptisk soldat dödad av Israel vid Gaza

LÄS MER:Israel skyller Gazadöda på brand

ANNONS