Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med varandra efter ett möte i ryska Sotji i september.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med varandra efter ett möte i ryska Sotji i september. Bild: Mikhail Metzel

Studie: Ryssland för ukrainska barn till Belarus

Ryssland och Belarus samarbetar för att tvångsförflytta ukrainska barn till Belarus, enligt en ny rapport. Över 2 400 barn ska hittills drabbats. De flesta barn hamnar på anläggningar som erbjuder omskolning i ryska och belarusiska värderingar och militär träning.

ANNONS
|

Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes har minst 2 442 ukrainska barn mellan 6 och 17 år tvångsförflyttats till Belarus via Ryssland. Det framgår av en rapport från det amerikanska universitet Yale.

Studien konstaterar att ”Rysslands systematiska ansträngningar för att identifiera, samla in, transportera och skola om ukrainska barn har underlättats av Belarus”. Enligt studien är de här tvångsförflyttningarna i slutändan samordnade av både den ryske presidenten Vladimir Putin och hans belarusiske kollega Aleksandr Lukasjenko.

Författarna menar att rapporten ”visar på Belarus delaktighet och stöd” i de här tvångsförflyttningarna.

Omskolning och militär träning

De drabbade barnen kommer från 17 städer i regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja, som delvis är ockuperade av Ryssland.

ANNONS

En majoritet av barnen, runt 2 000, har förts bort till anläggningen Dubrabva som, enligt studien, ägnar sig åt militär träning och ska skola om barn i både belarusiska och ryska värderingar och kultur.

Både Ryssland och Belarus ska ha betalat både för transporterna för barnens vistelse i belarusiska lägren.

Ryssland: Erbjuder militär hjälp

Redan i maj meddelade Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin att han undersökte Belarus eventuella inblandning i tvångsförflyttningar av cirka 19 000 ukrainska barn. Den internationella brottmålsdomstolen ICC utfärdade också i våras en arresteringsorder mot Vladimir Putin, eftersom de bedömer tvångsförflyttningar av barn som ett krigsbrott, rapporterar Reuters.

Studien understryker att mörkertalet om hur många ukrainska barn som sammanlagt har förts från Ukraina är troligen stort och att detta är något som fortfarande pågår.

Ryssland har tidigare nekat till anklagelserna och hävdar att de bara erbjuder humanitär hjälp till dem som vill fly Ukraina, uppger Reuters.

LÄS MER:Läcka: Putins plan för att ta över Belarus

LÄS MER:Ukraina: ICC öppnar kontor i Kiev

LÄS MER:Biden trotsar Pentagon – delar bevis för ryska krigsbrott

ANNONS