Storbritanniens nuvarande premiärminister Rishi Sunak.
Storbritanniens nuvarande premiärminister Rishi Sunak. Bild: James Manning

Sunak kan förlora sin plats i brittiska parlamentet

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak kan bli den första premiärministern som förlorar sin plats i parlamentet efter ett val. Britterna går till val i dag och Sunaks Tories väntas förlora valet.

ANNONS
|

Oppositionspartiet Labour ser ut att gå mot en jordskredsseger i det brittiska valet. Den nuvarande premiärministern Rishi Sunak ser därmed ut att förlora sin post och sitt hem på 10 Downing Street, men riskerar också att helt förlora sin plats i parlamentet, skriver The Guardian.

Den 4 juli går britterna till val och ska totalt rösta fram 650 ledamöter till det brittiska underhuset. Ledamöterna väljs i enmansvalkretsar där den kandidat med flest röster vinner mandatet.

Rishi Sunak kandiderar i valkretsen ”Richmond and Northallerton” och ställs där mot, bland annat, Labourkandidaten Tom Wilson.

Ska ha uttryckt oro

Opinionsundersökningar har visat på olika utfall. Enligt The Guardian tyder de flesta på att Sunak får behålla sin plats även om Labour gör ett succéval, men en undersökning från företaget Savanta pekar mot att han kan förlora den, enligt tidningen.

ANNONS

I valet 2019 tog Sunak hela 63 procent av rösterna i sin valkrets. Nu rapporterar The Guardian att den sittande premiärministern uttryckt oro till flera av sina närmsta medarbetare över att förlora mandatet.

– Han är verkligen rädd för ett nederlag i Richmond. Risken att det kan bli ett jämnt val har slagit honom hårt, säger en källa till tidningen.

En annan källa dementerar dock uppgifterna och säger till tidningen att ”premiärministern är övertygad om att han kommer behålla sin plats”.

Skulle Sunak förlora majoriteten i valkretsen blir han också den första sittande premiärministern som förlorar sin plats i underhuset efter ett val.

LÄS MER:Brittiska valet: The Sun backar Labour

LÄS MER:Brittiska spelskandalen växer inför valet

LÄS MER:Fördel Labour när britterna går till val

ANNONS