En person grips av spansk polis i samband med utredningen av ”superkartellen”.
En person grips av spansk polis i samband med utredningen av ”superkartellen”. Bild: Europol

”Superkartell” sprängd av Europol

I en serie samordnade tillslag har polisen i sex olika länder sprängt en ”superkartell” som kontrollerade en tredjedel av kokainhandeln i Europa. 49 personer har gripits och över 30 ton droger beslagtagits under utredningen.

ANNONS
|

Mellan 8 och 19 november slog polisen till i Spanien, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Förenade Arabemiraten. I den samordnade insatsen, som Europol kallar ”Desert Light”, greps 49 personer. Bland dem sex högt uppsatta personer i Dubai, som enligt Europol ska ha gått samman och bildat en ”superkartell”.

Denna superkartell ska ha kontrollerat en tredjedel av kokainhandeln i Europa. Under utredningen beslagtogs över 30 ton droger, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Polismyndigheterna i de olika länderna har, tillsammans med Europol och den USA:s narkotikapolis, arbetat med utredningen i två år. Huvudmåltavlorna för operationen, som identifierats av polismyndigheterna i de olika länderna, använde krypterade kommunikationstjänster för att koordinera kokainleveranserna.

ANNONS

Så kom kokainet till Europa

Enligt franska Lemonde ska kartellen ha drivits av två marockaner och en fransman från Dubai. Två av dem ska ha gripits i Dubai.

Tidningen skriver också att kartellen misstänks för att ha importerat mer än två ton kokain till Europa. Kokainet ska ha transporterats från Sydamerika via hamnarna i belgiska Antwerpen, nederländska Rotterdam och franska Rouen, mellan januari och april 2021.

Totalt greps 13 personer i Spanien, sex i Frankrike, tio i Belgien, 14 i Nederländerna och sex högprofilerade personer i Förenade Arabemiraten.

– Den här aktionen skickar ett tydligt meddelande till kriminella som försöker undkomma lagen. Europa är inte en fristad för drogbaroner, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Bild från ett av tillslagen i Spanien.
Bild från ett av tillslagen i Spanien. Bild: Europol

LÄS MER:Kroppar sköljde upp på semesterstrand i Mexiko

LÄS MER:Poliser och tullare gripna – misstänks ta knarkmutor

ANNONS