Svenskarna solar – medan grekerna leker mitt i natten för att undkomma hettan på Kreta

Hettan bekommer inte svenskarna på Kreta. De lägger sig i solen vid stranden och tar ett dopp om de blir för varma.
Men när de svenska barnen gått och lagt sig stimmar de grekiska barnen på lekplatserna. Det är först när solen gått ner som det går att vara ute, menar Kretaborna.

ANNONS
|

Några enstaka personer ligger och guppar på vågorna. Men nästan alla solstolar är redan ockuperade av turister som pressar i solen. Garderade med böcker och vattenflaskor är de redo för den grekiska sommarhettan.

Klockan är inte ens tio på morgonen och temperaturen närmar sig redan 30 grader. Det är onormalt varmt på Kreta för den här tiden på året.

Den rekordtidiga värmeböljan i Grekland har redan krävt fem turisters liv och ytterligare tre har försvunnit när de gett sig ut för att vandra. Myndigheterna kämpar just nu med att få bukt med skogsbränder strax utanför huvudstaden Aten. De undersöker om de blivit anlagda – men det är tydligt att hettan gör sitt då nya bränder har blossat upp på flera olika platser under det senaste dygnet.

ANNONS

På Kreta råder det nu en värmevarning, men solen skrämmer inte turisterna från paradisstränderna.

– Men det är väl inte så varmt nu?

– 30 grader är ju okej. Jag hoppas det blir varmare igen, säger Stefan Eriksson från Skåne.

Han är på semester i kuststaden Rethymnon på Kreta tillsammans med sin sambo Petra Mellin. De passar på att få några soltimmar innan de går på lunch och lägger sig vid poolen i stället. Och under tiden finns det både parasoller och hav som kan svalka om det blir för varmt.

– Man får ju ha sunt förnuft i solen och se till att man är ordentligt insmord. Man ser ju många som är alldeles brända, säger Petra Mellin.

De känner sig inte oroliga över att själva drabbas av extremvärmen, som krävt turisters liv, då de mest tänker tillbringa sin semester vid vattnet.

– Det var ju varmare innan också än vad det är i dag. Och de var ju också ute och vandrade, säger de.

Några andra som säger att de trivs i värmen är familjen Alm-Larsson.

De är här över midsommar och har inga planer på att fira, annat än att ligga på stranden och ladda batterierna. Det är inte första gången som de lämnar midsommarstången och nubben för stranden på Kreta.

ANNONS

– Sill, det kan vi äta när vi kommer hem, säger Håkan Alm och skrattar.

De har inte hört om turisterna som omkommit på grund av värmen.

– Vi känner ingen oro. Det har bara varit skönt än så länge, säger Håkan Alm.

Malin Nilsson är på stranden med sina barn Arvid, Malicia och Alma. De kommer gå in mitt på dagen och ser till att bada mycket. Malin vill inte att barnen ska vara ute när det som är varmast på dagen, utan då tar de en paus.
Malin Nilsson är på stranden med sina barn Arvid, Malicia och Alma. De kommer gå in mitt på dagen och ser till att bada mycket. Malin vill inte att barnen ska vara ute när det som är varmast på dagen, utan då tar de en paus. Bild: Mia Höglund

En bit bort ligger Carina Strand och Mats Svensson, som har rest till Kreta från Kalmar. De planerar att vara ute på stranden till fyra eller fem på eftermiddagen, med någon paus för lunch, innan de går hem.

– Jag trodde det skulle vara lite varmare, säger Mats Svensson.

Carina Strand och Mats Svensson njuter av både stranden och värmen. De trodde att det skulle upplevas som lite varmare när de hörde om temperaturerna på Kreta.
Carina Strand och Mats Svensson njuter av både stranden och värmen. De trodde att det skulle upplevas som lite varmare när de hörde om temperaturerna på Kreta. Bild: Mia Höglund

Här känns det inte av att det skulle vara sådant extremväder. Hettan är värre om man går inne i stan menar han, och det är inte riktigt läge för det. Men på kvällen vill de vara inne, kanske sitta på balkongen och njuta av kvällsvädret.

Här leker barnen – mitt i natten

Medan svenskarna söker sig inomhus på kvällen är först det då som lokalborna lämnar sina bostäder. På kvällen fylls lekplatserna av grekiska barn, som inte varit ute särskilt mycket under dagen.

Fortfarande runt klockan elva på kvällen ljuder tjoandet av barn som åker rutschkana och som spelar fotboll.

Elena Yaschouks fyraåriga son leker med några barn, medan hon sitter en bit bort på en parkbänk och pratar med en vän. Bredvid sig har hon sin fem månader gamla bebis i en barnvagn.

ANNONS

– Han vaknar ofta mitt i natten. Jag blir lite orolig för honom med den här värmen.

Elena Yaschouk låter sin son leka på lekplatsen medan hon sitter och tar en paus i svalkan på kvällen med sin bebis.
Elena Yaschouk låter sin son leka på lekplatsen medan hon sitter och tar en paus i svalkan på kvällen med sin bebis. Bild: Mia Höglund

Elena tycker att det är skönt att vara ute på natten, så att hon själv och hennes båda barn får en paus. De sover bättre då, menar hon.

– Det blir extra varmt också när man måste amma och alltid har honom så nära.

Helen Makarona är bekymrad över värmen. Hon kan inte lämna huset på dagen med sin lilla bebis, och hon oroar sig över att de kommer att drabbas av torka då det inte regnat på länge.
Helen Makarona är bekymrad över värmen. Hon kan inte lämna huset på dagen med sin lilla bebis, och hon oroar sig över att de kommer att drabbas av torka då det inte regnat på länge. Bild: Mia Höglund

En annan mamma som är ute och promenerar förbi med sitt barn är Helen Makarona.

– Det är fruktansvärt. Jag kan inte lämna huset med en så här liten bebis. Det är därför jag är ute nu, säger hon.

Hon har tillbringat större delen av dagen inomhus, där det finns luftkonditionering. Det är det enda sättet som funkar, menar hon. Med en bekymrad blick skakar Helen på huvudet.

– Kreta kommer att förändras. Det kommer bli som Afrika här. Vi hade inget regn i vintras, och nu börjar värmen såhär tidigt.

– 42 grader i juni. Vi är rädda, helt klart. Och vi kommer få problem med torka, det är ett som är säkert.

Svetlana Myslovska har bott på Kreta i 25 år. Hon är på lekplatsen med sonen Danil till tio eller elva på kvällen nästan varje dag nu när det är så varmt. För några dagar sedan svimmade hennes son när han var ute och lekte i värmen.
Svetlana Myslovska har bott på Kreta i 25 år. Hon är på lekplatsen med sonen Danil till tio eller elva på kvällen nästan varje dag nu när det är så varmt. För några dagar sedan svimmade hennes son när han var ute och lekte i värmen. Bild: Mia Höglund

Svetlanas son svimmade i värmen

De femåriga vännerna Danil och Vladimir springer runt och klättrar upp på taket på ett lekhus. Klockan är elva på kvällen, men de har fullt med energi.

ANNONS

Danils mamma Svetlana Myslovska är ursprungligen från Ukraina, men har bott på Kreta i 25 år med sin familj. De är på lekplatsen nästan varje kväll. Nu när det varit som varmast kan de vara här till midnatt, men de vet att vissa familjer stannar till två på natten.

Det har varit kvällar då temperaturen legat på 35 grader även nattetid. Nu är det ”svala” 28 grader.

Svetlana berättar att hennes son Danil svimmade förra veckan när han var ute och lekte under dagen.

– Men han fick i sig lite vatten sen och då piggnade han till, säger hon.

Just därför menar hon får barnen vänta med att leka tills att det blir mörkt.

– Det är nästan omöjligt att leva. Många turister blir förvånade över att vi inte är okej med den här värmen.

Hennes väninna Aleksandra, som också är från Ukraina men som bott på Kreta sedan i januari, nickar medhållande.

– Det här är inte normalt. Många som är härifrån säger att det är första gången på många, många år som det varit såhär, säger Aleksandra Kurduinuova.

GP:s reporter Alexandra Turku och fotograf Mia Höglund på plats i Rethymnon på Kreta.
GP:s reporter Alexandra Turku och fotograf Mia Höglund på plats i Rethymnon på Kreta. Bild: Mia Höglund

LÄS MER:Hettan i Europa: terrängbränder och elavbrott

LÄS MER:"Många kollapsade på gatan" – 1 000 döda i Mecka

LÄS MER:Turisternas dödliga okunskap väcker frustration i Grekland

ANNONS