Utanför Ernst Happel-stadion planerade 19-åringen att slå till under Taylor Swifts konsert.
Utanför Ernst Happel-stadion planerade 19-åringen att slå till under Taylor Swifts konsert. Bild: Heinz-Bader Peter/Claudio Furan

Terroristens plan: Döda swifties utanför stadion

Nya detaljer kring det avvärjda terrordådet mot Taylor Swifts konserter i Wien träder fram. Den misstänkte 19-åringen planerade att attackera Swiftfans utanför konserten, med en hemmagjord bomb och kniv.
– Han är helt klart radikaliserad, och tycker det är rätt att döda otrogna människor, säger Omar Haijawi-Pirchner, chef för österrikiska underrättelsetjänsten DSN.

ANNONS
|

Folkfesten utanför Ernst Happel-stadion i Wien skulle förvandlas till ett blodbad. Den huvudmisstänkte 19-åringen från Ternitz, cirka 75 kilometer söder om Wien, hade planen klar för sig.

Någon biljett till konserten hade han inte. Måltavlan var i stället de tusentals Taylor Swift-fans som skulle samlas utanför stadion under konserten. Där skulle han under någon av torsdagens eller fredagens konserter gå till attack med kniv – och en hemmabyggd bomb.

– Hans mål var att döda sig själv och en stor mängd människor, säger Omar Haijawi-Pirchner, chef för underrättelsetjänsten DSN, under en presskonferens på torsdagen.

Kontaktperson jobbade med konserten

19-åringen verkar ha förberett sig för slutet. Enligt Franz Ruf, generaldirektör för allmän säkerhet, hade han sagt upp sig från sitt jobb och uppgett att han ”hade något stort på gång”. Han ska också nyligen ha gjort slut med sin flickvän.

ANNONS

Säkerhetstjänsten kom honom på spåren efter ett tips från en utländsk underrättelsetjänst. När de slog till mot mannens bostad hittades IS-propaganda, bombmaterial, 21 000 euro i falska pengar, anabola-liknande substanser och ett fungerande blåljus av samma typ som polisen använder.

Utredarna har identifierat två kontaktpersoner som haft kännedom om dådet och misstänks ha hjälpt 19-åringen. Den ene, en 17-årig man som sedan tidigare är känd av underrättelsetjänsten, var sedan ett fåtal dagar anställd vid ett företag som arbetade med Swiftkonserterna. Han greps på plats vid stadion av en elitenhet från polisen.

Den andre är en 15-åring som frågats ut av polisen. Nu utreds hur djup hans inblandning i planerna har varit.

Har erkänt

Den huvudmisstänkte 19-åringen, som har svurit trohet till IS, har erkänt allt, enligt Omar Haijawi-Pirchner. Inför dådet spelade han också in en video, där han berättade vad han skulle göra. Videon raderades, men har ändå kunnat säkras av utredarna.

– Han är helt klart radikaliserad och tycker att det är rätt att döda otrogna människor, säger han.

I nuläget ska ingen misstänkt vara på fri fot, men man utreder om ytterligare personer har varit inblandade i planerna.

LÄS MER:Tre gripna för terrormisstankar mot Swiftkonserter

LÄS MER:Inrikesministern: En tragedi förhindrades

ANNONS