Appen instagram fotograferad på en Iphone.
Appen instagram fotograferad på en Iphone. Bild: Magnus Lejhall/TT

Turkiet blockerar Instagram

Turkiet har blockerat åtkomsten till sociala medie-plattformen Instagram, meddelar myndigheter i Ankara. Någon förklaring ges inte, men en representant för regimen har tidigare anklagat den Meta-ägda appen för censur.

ANNONS
|

Många turkar vittnar i andra sociala medier på fredagsmorgonen om att de inte kommer åt Instagram, skriver nyhetsbyrån AFP.

Stoppet kommer efter en kommentarer på onsdagen från den turkiske kommunikationstjänstemannen Fahrettin Altun, som enligt Reuters har kritiserat plattformen för, vad han kallar, dess beslut att blockera kondoleansinlägg efter dödandet av Ismail Haniyeh, en högt uppsatt ledare av den palestinska militanta gruppen Hamas.

Beslutet publicerat 2 augusti

”Detta är censur, ren och skär”, skrev Altun, kommunikationsdirektör på det turkiska presidentkontoret på X och tillade att Instagram inte hade citerat några policyöverträdelser för sitt agerande.

Meta har inte kommenterat uttalandet.

Turkiets myndighet för informationsteknologi och kommunikation (BTK) publicerade den 2 augusti beslutet på sin webbplats, uppger Reuters.

ANNONS

Fredagens beslut att blockera Instagram kommer att påverka många turkar. Enligt turkiska medier finns det 50 miljoner användare på tjänsten av Turkiets 85 miljoner invånare.

Det är inte första gången som Turkiet blockerar en medietjänst online.

Uppslagsverket Wikipedia stängdes mellan april 2017 och januari 2020. Anledningen var två artiklar som sa att det fanns ett samband mellan presidentens styre och extremister, rapporterar danska tidningen Berlingske.

LÄS MER:Metas vinst krossade marknadens förväntningar

LÄS MER:Brett nedåt på Wall Street

LÄS MER:Boliden i topp på munter börs

ANNONS