Den turkiska polisen satte stopp för tisdagens Prideparad och använde sig av tårgas och pepparsprej innan de fängslade minst 36 personer.
Den turkiska polisen satte stopp för tisdagens Prideparad och använde sig av tårgas och pepparsprej innan de fängslade minst 36 personer. Bild: Ali Unal

Turkisk polis grep 36 personer efter Pride-parad i Ankara

På tisdagen anordnades en Prideparad i den turkiska huvudstaden Ankara. Men den turkiska polisen satte stopp för marschen och använde sig av tårgas och pepparsprej innan de fängslade minst 36 personer.

ANNONS
|

De turkiska myndigheterna har förbjudit Prideparader över hela landet med hänvisning till ”säkerhetsskäl”, men trots förbudet hölls en i huvudstaden Ankara under tisdagen, rapporterar Reuters.

Den turkiska polisen använde sig av tårgas och pepparsprej för att stoppa marschen. Enligt journalister från Reuters ska polisen ha släpat flera aktivister längs med marken innan de fängslats med handbojor och placerats i bussar.

Enligt den turkiska hbtqi-gruppen UniKuir ska minst 36 personer ha gripits.

Förra veckan skingrade polisen den årliga prideparaden som hålls i Istanbul och över 300 personer greps.

Tusentals personer brukade delta i årliga Pride-marscher, men regeringen som leds av presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans AKP-parti har hårdnat i sin inställning till hbtqi-rättigheter.

ANNONS

Homosexualitet är inte ett brott i Turkiet, men fientligheten är utbredd och polisens tillslag mot Pride-parader har blivit allt hårdare under de senaste åren.

LÄS MER:Prideparad stoppad av polis i Istanbul

LÄS MER:Prideparad ställs in efter våldsamma protester

LÄS MER:Högerextrema planerade dåd mot Pride-festival

LÄS MER:Hundratals tågar i Oslo – trots inställd prideparad

ANNONS