Tusentals motdemonstranter på Storbritanniens gator

Högerextrema grupper har uppgetts planera våldsamma upplopp i en mängd brittiska städer under onsdagskvällen.
Kvällen präglades dock av relativt lugn och motdemonstranter dominerade gatorna med fredsbudskap, enligt brittiska medier.

ANNONS
|

Knivattacken som kostade tre flickor livet i småstaden Southport förra veckan var startskottet för en rad upplopp – och har sedan dess använts som bränsle för invandringskritiska grupper.

Bilder från olika delar av landet visar hur butiker och lokaler barrikaderats i ett försök att skydda sig från den befarade skadegörelsen på onsdagskvällen.

Runt klockan 19 svensk tid kom också de första rapporterna om samlingar av demonstranter och motdemonstranter.

Motdemonstranter dominerar

Från Hounslow, västra London, kom kvällens första rapporter om att delar av den extrema högern samlats, och att polis var på plats för att kontrollera situationen, enligt The Guardian.

ANNONS

Vid 22 svensk tid (21 lokal tid) hade en handfull aktivister på båda sidor gripits, bland annat i Northampton och Middlesbrough.

Även i Brighton ska främlingsfientliga aktivister ha samlats i närheten av en av de lokaler som i sociala medier målats ut som ”mål” för högerextrema att attackera. De ska dock vara numerärt underlägsna de många motdemonstranter som slutit upp, rapporterar The Guardian.

Enligt Sky går mönstret igen i stora delar av landet – där tusentals motdemonstranter samlats just på platser som pekats ut som mål i av främlingsfientliga aktörer. Detta gäller bland annat i Southampton, Liverpool och Bristol, enligt BBC. En av de större manifestationerna hölls i Walthamstow, nordöstra London.

Varningen: Detta väntar för upploppsmakarna

Inför onsdagens förmodade kravaller gick brittiska inrikesministeriet ut med en skarp varning. I en lista på X redovisas hur de olika brott som väntas begås av upploppsmakarna skulle kunna bestraffas.

Bland exemplen listas bland annat våldsamt upplopp (upp till 10 års fängelse) och hets mot folkgrupp (upp till 7 års fängelse).

LÄS MER:Storbritannien rustar mot upplopp runtom i landet

ANNONS