Två svenskar dödade i Bryssel

Två svenskar har dödats i måndagens dödsskjutning i Bryssel, enligt belgisk polis. Händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd. Den misstänkta skytten ”Abdesalem L” ska ha skjutits ihjäl av polis.
”Mina tankar är ikväll med de omkomna, de skadade och deras anhöriga”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till GP.

ANNONS

Skottlossningen i centrala Bryssel inträffade runt klockan 19.15 på måndagskvällen, strax innan fotbollsmatchen mellan Sverige och Belgien. Händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd, och två svenska medborgare har dött, bekräftar polisens talesperson Ilse van de Keere, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Personerna ska ha haft svenska landslagströjor på sig, enligt tidningen HLN.

En tredje person, som, enligt åklagaren Frédéric Van Leeuw också är svensk medborgare, skadades allvarligt. Men det ska i nuläget inte vara någon fara för dennes liv.

Misstänkta mannen död

Belgiska medier har pekat ut den misstänkta mannen, ”Abdesalem L”, 45 år, som en radikaliserad islamist som säger sig vara medlem i terrororganisationen IS. Nu har den misstänkta mannen dött, efter att ha skjutits av polis, bekräftar Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden enligt nyhetsbyrån AP.

ANNONS

I videoklipp från händelsen syns gärningsmannen, iklädd en klarorange jacka, skjuta mot en taxi. Därefter springer han efter personer som flytt in i entrén till en byggnad, och skjuter ytterligare en person. Därefter lämnar han platsen på en motorcykel eller moped.

Den misstänkta gärningsmannen har, enligt belgiska medier, lagt ut meddelanden i sociala medier där han uppger sig vara medlem i terrorgruppen IS. Mannens radikalisering ska enligt uppgifter till tidningen Sudinfo ha varit känd för den belgiska underrättelsetjänsten.

Bea Saeleymane, 20, blev vittne till händelsen.
Bea Saeleymane, 20, blev vittne till händelsen. Bild: Per Sydvik

Händelsen utreds som misstänkt terrorism, enligt flera medier, bland annat De Standaard. Bea Saeleymane, 20, blev vittne till skjutningen. Han berättar för GP att han såg när gärningsmannen gick in i byggnaden och sköt en person.

– Jag stod som fastfrusen, jag kunde inte röra mig, säger han, samtidigt som han fortfarande skakar.

Belgiens premiärminister Alexander de Croo säger på en presskonferens att dådet var ”en feg terrorattack”.

– I går kväll gav sig tre personer iväg med hjärtan fyllda av glädje för att se en fotbollsmatch som såg ut att kunna bli en underbar match. I går kväll förlorade två av dem sina liv, offer för terroristernas vansinne. Deras liv blev korta och krossades. Våra första tankar går till offrens familjer och vänner, sa Alexander De Croo.

ANNONS

Statsministern: ”Fruktansvärt”

Klockan 11 på tisdagen håller Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) pressträff med anledning av dådet. På måndagskvällen meddelade han för GP att han hade varit i kontakt med Belgiens premiärminister.

”Vi har alla ikväll nåtts av det fruktansvärda beskedet att flera personer har skjutits på öppen gata i Bryssel och att offren uppges vara svenska medborgare. Mina tankar är ikväll med de omkomna, de skadade och deras anhöriga", skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till GP.

Av säkerhetsskäl hölls tiotusentals personer kvar på fotbollsarenan Kung Baudouin-stadion – där Belgien mötte Sverige i en EM-kvalmatch under måndagskvällen. Arenan ligger omkring fem kilometer från platsen där skottlossningen uppges ha inträffat.

Vid midnatt uppgav Belgiens nationella kriscenter att arenan evakuerades. Besökarna uppmanades att omedelbart ta sig hem.

GP:s reporter Per Sydvik berättade på måndagskvällen att det var ett stort polispådrag i de centrala delarna av staden. Han befann sig på en sportbar när Sverige gjorde mål i matchen mot Belgien, och flera svenska fans hade då fått information om skjutningen.

– Det var många där som sprang runt och undrade vad det var som hade hänt, säger Per Sydvik.

Enligt Per Sydvik har även polisen satt upp ett insynsskydd över en bro intill Boulevard d'Ypres.

ANNONS

– Man kan gå över bron men polisen har satt upp skyddet längs med broräcket, säger han.

GP:s reporter Per Sydvik på plats i Bryssel.
GP:s reporter Per Sydvik på plats i Bryssel. Bild: GP
GP:s reporter Alexandra Turku och GP:s fotograf Olof Ohlsson i Bryssel.
GP:s reporter Alexandra Turku och GP:s fotograf Olof Ohlsson i Bryssel. Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Sveriges landskamp i Belgien avbruten efter skottlossning

LÄS MER:Pernilla Califf på plats på arenan i Bryssel

ANNONS