Sveriges landskamp i Belgien avbruten efter dödsskjutningen

Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien inleddes i Bryssel – samtidigt som två svenska medborgare skjutits till döds fem kilometer bort. Matchen avbröts i halvtid helt.
– Vi kan inte spela fotboll när det är så här, säger förbundskapten Janne Andersson till Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Matchen mellan Belgien och Sverige inleddes 20.45 på måndagskvällen. Samtidigt pågick en stor polisinsats i Bryssel efter att två svenska medborgare skjutits till döds.

I halvtid berättade Viaplay att matchen inte återupptas och att det är spelarnas beslut att inte spela vidare.

– Vi har nåtts av uppgifter av någon form av attentat och kallats till ett möte med belgisk polis och arrangörer på plats här. Man konstaterar att vi har tre personer skjutna någonstans i centrala Bryssel, sa Martin Fredman, förbundets säkerhetschef till TT.

Bara minuter senare meddelar programledaren Jennifer Kücükaslan att Viaplay tvingas avsluta sin sändning från arenan.

ANNONS

– Jag har precis fått information om att belgisk polis har bett oss att evakuera det här tv-området, området där all vår tekniska personal befinner sig, vilket innebär att vi helt enkelt tvingas stänga ner den här sändningen nu. Det har helt enkelt med säkerhetsskäl att göra, säger hon innan sändningen avslutas.

Reinfeldt: ”Vi har svenska supportrar som offer”

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt var på plats på arenan i Bryssel.

– Det är med tungt hjärta som vi nu konstaterar att den fotboll vi älskar nu har drabbats av ett svårt attentat här i Bryssel i kväll och vi har svenska supportrar som offer. Det är vad vi vet, säger han till TT.

Han säger att han kort efter matchstart fick veta att det hade hänt "allvarliga saker på stan".

På frågan om att det var rätt beslut att fullfölja den första halvleken i stället för att avbryta direkt säger han:

– Vi var tvungna att avvakta mer information. Jag tror att alla förstår att det som händer är att man måste samla sig och ta reda på vad som egentligen har hänt. Vem var det riktat mot?

Svenska supportrar på plats på Kung Baudouin-stadion blev efter den avbrutna matchen tillsagda att stanna kvar på arenan.

ANNONS

Vid midnatt uppgav Belgiens nationella kriscenter att arenan börjat evakueras. Besökarna uppmanades att omedelbart ta sig hem. För svenskarna innebar det en möjlighet att eskorteras av polis.

Martin Fredman meddelade i landslagets WhatsApp-grupp vid 04 att den siste svenske supportern tagit sig säkert därifrån.

Janne Andersson: ”Vi och Belgien var helt överens”

Den svenska förbundskaptenen Janne Andersson pratade efter beskedet att matchen avbryts med Fotbollskanalen.

– Vi kan inte spela fotboll när det är så här. Vi och Belgien var helt överens om att vi inte ska spela, säger han till sajten och fortsätter:

– Jag fick reda på det (dådet) i paus på väg ner och beslutet från alla spelare och ledare är självklart att vi inte kan spela matchen. Det (dådet) är fullständigt vidrigt.

Martin Fredman sa på en presskonferens vid 23-tiden att det finns en plan för laget och spelarnas säkerhet.

Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf på en presskonferensen:

– Jag har full tillit till vårt säkerhetsteam här, att de har koll på läget och inte flyttar oss innan de är 100 procent säkra.

Ställningen var 1–1 när matchen avbröts.

LÄS MER:Janne Andersson: "Jag är fruktansvärt ledsen"

LÄS MER:Pernilla Califf på plats på arenan i Bryssel

LÄS MER:Två svenskar dödade i Bryssel

ANNONS