Ukraina vill skapa en ”spannmålskorridor” för att undvika ryskt vatten

Sedan Ryssland drog sig ur spannmålsavtalet har oron vuxit att mat återigen ska ruttna i Ukraina i väntan på att kunna exporteras. Ett förslag från Ukraina är nu att skapa en alternativ ”spannmålskorridor” genom bulgariskt och rumänskt vatten i Svarta havet.

ANNONS
|

Under måndagen drog sig Ryssland officiellt ur det spannmålsavtal som förhandlades fram efter att blockaden av ukrainska hamnar orsakat en global livsmedelskris. Ukraina är en av världens stora spannmålsproducenter och under förra sommaren rapporterades det om hur miljoner ton mat låg och ruttnade när det inte kunde exporteras.

Nu, ett år efter att avtalet slöts, beskjuter Ryssland återigen hamnstäder som Odessa och stoppar exporten av årets skörd. Men nu kommer Vasyl Bodna, Ukrainas ambassadör i Turkiet, med en möjlig lösning, det rapporterar den ukrainska tidningen Suspilne.

– Vi kan transportera spannmål utan att alls använda den rutt som vi beslutade om i avtalet, utan genom Rumäniens och Bulgariens territorialvatten. Det är en möjlighet för att minimera risken, säger Vasyl Bodna under den ukrainska nyhetssändningen United News.

ANNONS

Under spannmålsavtalet kunde ukrainska fartyg köra genom en korridor som var cirka fem och en halv kilometer bred utan att behöva oroa sig för att attackeras.

Sedan Ryssland drog sig ur avtalet har Vasyl Bodna även föreslagit att avtalet kan förlängas utan Ryssland. Utöver Ukraina och Ryssland skrev även Turkiet och FN på avtalet, som part respektive observatör.

Anklagar Ryssland för att medvetet skapa hungersnöd

Under tisdagens och onsdagen har Ryssland återupptagit sina attacker mot Odessa, Ukrainas viktigaste hamnstad. I Ukraina har detta kopplats till det nu avbrutna spannmålsavtalet och man säger att attackerna är medvetet riktade mot livsmedelsexporten, det rapporterar The Guardian.

– Dagens enorma och kombinerade attack mot Odessa visade definitivt konkret den ryska attityden till ”matsäkerhet”. Ryssland sköt avsiktligt och medvetet mot spannmålsterminaler och andra hamnanläggningar. Det huvudsakliga målet är att förstöra möjligheten att skeppa ukrainska spannmål, skrev Mykhailo Podolyak, rådgivare till Volodymyr Zelenskyj, på sociala medier.

Och Zelenskijs stabschef Andriy Yermak anklagar Ryssland för att medvetet skapa hungerkris i stora delar av världen.

– Den ryska terrorn mot Odessa bevisar återigen att de behöver hunger och problem i länder i det globala syd. De vill skapa en ny flyktingkris i väst. Allt görs för att försvaga allierade och påverka politiskt i dessa länders inre angelägenheter, säger Andriy Yermak på Telegram.

ANNONS

Svårt att exportera genom andra vägar

Nu när Ryssland dragit sig ur avtalet väntas försäkringar för fartyg som exporterar mat från Ukraina bli betydligt högre. Det är oklart om rederierna kommer vilja ta sig an den ökade kostnaden.

Andra vägar för export av mat ut ur Ukraina är redan under hårt tryck. Att frakta via järnvägen genom Europa har visat sig vara krångligt, både tekniskt och att få stöd från länderna man passerar. Bönderna oroar sig för att de ukrainska spannmålet ska sänka det inhemska priset och ta över marknaden.

I år väntas även större skördar i flera länder inom EU och enligt Reuters väntas det redan bli problem med att frakta det egenodlade spannmålet utan att det stockas.

Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet har sagt i den ryska radiokanalen Sputnik att de kan tänka sig återuppta förhandlingar kring spannmålsavtalet om FN häver blockaden på ryska mat- och gödselexporter. De vill även att den statligt ägda Ryska Jordbruksbanken ska återanslutas till det banknätverket SWIFT.

– Om det blir konkreta resultat så kommer vi tillbaka till diskussionen om det här ämnet, säger Maria Zakharova i Sputnik Radio.

Avtalet var en ”livslina” för de fattigaste

Under avtalet kunde Ukraina exportera över 32 miljoner ton mat, framför allt majs, vete, solrosolja och solrosmjöl. När avtalet slöts förra sommaren sjönk de internationella matpriserna med 20 procent enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

ANNONS

Av all den mat som fraktades över Svarta havet under avtalet gick 725,200 ton till FN:s världslivsmedelsprogram och hjälpte länder som Etiopien, Somalia och Yemen där det är hungersnöd. Biståndsorganisationen Rescue har sagt att spannmålsavtalet var en ”livlina för de 79 länder och 349 miljoner personer som är på frontlinjen mot matosäkerhet”.

LÄS MER:Senaste om kriget i Ukraina

LÄS MER:Nigeria utropar undantagstillstånd över matpriser

LÄS MER:Odlaren får bara en tredjedel av pengarna

LÄS MER:Ukraina: Framgångsrik operation på Krim

ANNONS