Uppgifter: Ukrainsk drönare attackerade ryskt bombflyg – på Kolahalvön

Ukrainska drönare ska för första gången ha attackerat ryska mål norr om polcirkeln. Under lördagen slogs ett ryskt bombflygplan ut på flygbasen Olenya – 180 mil från Ukraina men bara 40 mil från Sverige.
”Vi följer utvecklingen mycket noga”, säger Ulf Kristersson via sin presschef till GP.

ANNONS
|

Texten har uppdaterats.

Ukrainska drönare attackerade den ryska flygbasen Olenya på Kolahalvön under lördagen. I attacken förstördes ett ryskt strategiskt bombflygplan av modell Tu-22M, enligt The Barents Observer.

Flygbasen ligger runt 15 mil från den finska gränsen, 20 mil från den norska gränsen, och drygt 40 mil från Sveriges gräns.

Ulf Kristerssons biträdande presschef Susan Vo Bergqvist skriver till Göteborgs-Posten:

”Sverige har tät kontakt med våra grannländer, inte minst med Finland om säkerhetsläget. Statsministern delar Finlands presidents grundläggande budskap att det inte finns skäl till oro. Vi har krig i vårt närområde och vi följer utvecklingen mycket noga.”

ANNONS

Enligt den finska tidningen Ilta-Sanomat har Ulf Kristersson också varit i kontakt med Finlands president Alexander Stubb, som säger:

– Nu ska vi bara vänja oss vid att vi har ett krig vid våra gränser. Flygresan till Kiev från Helsingfors är mycket kort. Vi måste också vänja oss vid det faktum att Ukraina måste använda alla medel för att vinna detta krig, säger presidenten.

Ett ryskt Tu-22M3-flyg.
Ett ryskt Tu-22M3-flyg. Bild: Pavel Golovkin

Kan vara skickad från tredje land

Ryssland har ännu inte kommenterat den påstådda attacken, men enligt VG visar satellitbilder på basen att det finns färre flyg än två dagar tidigare.

Var drönaren skickades ifrån är ännu inte klarlagt, men har den skickats från Ukraina har den flugit 1 800 kilometer genom centrala Ryssland.

– En möjlighet är att drönaren är skickad från ryskt territorium av ukrainska operatörer. En annan teori är att drönaren är skickad från ett tredje land. Då är Norge och Finland de länder som ligger närmast Kolahalvön. Det kan bli så att det kommer komma ryska anklagelser om att drönaren är skickad från finskt, eller norskt territorium, säger Kristian Åtland, chefsforskare vid det norska försvarets forskningsinstitut till VG.

Enligt The Barents Observer används flygbasen i Olenya ofta av Rysslands flygvapen för att attackera civila mål i Ukraina med kryssningsmissiler. När ett barnsjukhus i Kiev bombades för mindre än en månad sedan var det ett bombflyg som skickades från Olenya.

ANNONS

Texten har uppdaterats för att förtydliga att det handlar om uppgifter.

LÄS MER:Stridsvagnar klara att skickas till Ukraina

LÄS MER:Fragment av ryska drönare hittade i Rumänien

LÄS MER:Ukraina avfärdar fredsavtal med "djävulen"

ANNONS