Försvarsmaktens artilleripjäs Archer visas upp i samband med en övning under försvarsövningen Aurora 17.
Försvarsmaktens artilleripjäs Archer visas upp i samband med en övning under försvarsövningen Aurora 17. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ukrainska reaktionerna på svenska vapenleveranserna

Efter mycket om och men så kommer Sverige att leverera artillerisystemet Archer till Ukraina. Dessutom skickas stridsfordon 90 och pansarvärnsrobotar. Leveransen möts av glädje i Ukraina.

ANNONS
|

Med förväntade nya ryska offensiver till våren skriker Ukraina efter utrustning från väst. På torsdagen meddelade den svenska regeringen att ett nytt stödpaket ska levereras. Det innehåller inte bara stridsfordon 90 och pansarvärnsrobotar – utan också det efterlängtade artillerisystemet Archer.

Nyheten togs emot med glädje i Ukraina.

”Härligt, de bästa mobila kanonerna i världen ges till Ukraina! Svenskarna har inte glömt Poltava”, skriver militärbloggaren Sergej ”Botsman” Korotkyh på Telegram.

Presidentens hyllning

Ukrainas President Volodomyr Zelenskyj, som tidigare riktade kritik mot Tysklands tveksamhet kring att leverera stridsvagnar till Ukraina, tackade för beskedet på Twitter.

”Stridsfordon 90, mobila artilleriet Archer och NLAW pansarvärnsrobotar är kraftfulla vapen som den ukrainska armén behöver för att befria vårt land från den ryska invasionen. Gemensamt mot en gemensam seger!”

ANNONS

Även Ukrainas utrikesminister Oleksij Reznikov tackade regeringen för stödet på Twitter.

”Även i eldvapnens tid är bågskyttar (Archer, reds.anm.) användbara för att driva ut inkräktarna från Ukraina”, skriver han.

Twitter fylldes också snabbt av memes och allmänt smicker från ukrainska konton.

LÄS MER:Sveriges nya vapenleverans – planerar att skicka Archer

LÄS MER:Zelenskyj kritiserar tysk stridsvagnstvekan

LÄS MER:Här är de svenska vapnen som används av Ukraina i kriget mot Ryssland

ANNONS