Anhöriga och supportrar till den israeliska gisslan i en demonstration utanför Israels parlament Knesset under måndagen.
Anhöriga och supportrar till den israeliska gisslan i en demonstration utanför Israels parlament Knesset under måndagen. Bild: Ohad Zwigenberg

Uppgifter: Israeliskt förslag om fri lejd för Hamasledare

Som en del av ett större avtal om vapenvila har Israels högste underrättelsechef luftat ett förslag om att ge Hamasledare fri lejd ut ur Gaza. Det rapporterar CNN, med hänvisning till två anonyma källor.

ANNONS
|

Förslaget har enligt CNN:s uppgifter diskuterats vid åtminstone två tillfällen av representanter för USA, Israel och Hamas, de sistnämnda genom qatariska medlare.

Först ska den israeliska underrättelsetjänsten Mossads högste chef David Barnea ha lagt fram förslaget vid ett möte mellan parterna i Warszawa i december. Vid mötet ska även den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s direktör William Burns ha deltagit, och Qatars premiär- och utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman al Thani.

Förslaget ska sedan ha lagts fram vid ytterligare ett möte, denna gång i Doha i Qatar och med USA:s utrikesminister Antony Blinken närvarande.

Enligt CNN skulle det innebära att högt uppsatta Hamasledare i Gaza erbjuds fri lejd ut som en del av ett större vapenstilleståndsavtal, i vilket israeliska gisslan överlämnas och palestinska fångar i Israel släpps fria. Israel har vid upprepade tillfällen sagt att man kommer att jaga Hamasledare var i världen de än befinner sig, men förhoppningen är enligt CNN att Hamas organisation i Gaza försvagas utan ett starkt ledarskap.

ANNONS

Låga förhoppningar

Israel uppges vara alltmer öppna för att få till ett avtal, trots sitt uttalade mål om att helt tillintetgöra Hamas. Enligt CNN beror det till stor del på att det interna trycket, från både allmänhet och anhöriga till de drygt 100 israeler som fortfarande sitter gisslan, fortsätter att öka ju längre tiden går.

Att Israel efter snart fyra månaders krigande fortfarande inte lyckats slå ut Hamas militärt uppges också vara en anledning till att avtalsdiskussionerna hålls.

Under mötet i Doha ska Mohammed bin Abdulrahman al Thani dock ha uttryckt, inför Antony Blinken, att det israeliska förslaget ”aldrig skulle fungera”. Enligt CNN ska det ha berott på att Hamas inte litar på att Israel skulle avsluta sin kampanj i Gaza bara för att ledargestalter försvinner.

Nyhetskanalens amerikanska källor uttrycker också att något färdigt avtal ännu inte är nära, men att det är ”uppmuntrande” att diskussioner förs.

Sedan kriget inleddes efter Hamas terrorattack den 7 oktober, i vilken drygt 1 100 israeler dog, har över 25 000 palestinier dödats av Israels offensiv i Gaza, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet.

LÄS MER:Anhöriga till gisslan stormade möte i Israels parlament

LÄS MER:Uppgifter: Vapenvila föreslås om gisslan släpps

LÄS MER:EU-basen: "Oacceptabelt" i Gaza

ANNONS