Efter koranbränningarna i Europa finns det risk för hämndaktioner från terrorister, menar USA.
Efter koranbränningarna i Europa finns det risk för hämndaktioner från terrorister, menar USA. Bild: Martina Holmberg / TT

USA varnar medborgare för terror i Stockholm

USA:s regering varnar sina medborgare för ”möjliga hämndattacker av terrorister” i Stockholm efter koranbränningarna som ägt rum i Europa. Samlingsplatser, som kyrkor, kan vara måltavlor, skriver amerikanska ambassaden.

ANNONS
|

Efter Rasmus Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm har känslorna varit starka och Sveriges Natoansökan gått i stå. Nu varnar USA:s regering för en ökad risk för terrordåd, som hämnd för koranbränningarna.

I ett meddelande som ambassaden i Stockholm publicerat uppmanar regeringen sina medborgare att undvika folksamlingar, hålla låg profil och vara medveten om sin omgivning i Stockholm.

Offentliga platser och samlingsplatser, som till exempel kyrkor, kan vara tänkbara måltavlor och man bör vara försiktig runt alla diplomatiska beskickningar, står det vidare.

Säpo följer utvecklingen

Säkerhetspolisen känner till ambassadens meddelande, men vill inte kommentera deras hotbedömning. Från svensk sida ligger terrorhotet fortfarande kvar på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala.

ANNONS

– Med det sagt så följer vi noga utvecklingen både här i Sverige och i omvärlden. Vi har sedan tidigare konstaterat att de senaste veckornas händelser, speciellt koranbränningen, Erdogandockan och protesterna som har följt, är en väldigt problematisk utveckling och den i sig kan vara hotdrivande, säger Adam Samara vid Säkerhetspolisens presstjänst.

LÄS MER:Flera länder stänger konsulat på grund av terrorrisk i Istanbul

LÄS MER:Strömmer om nya förslaget mot terror: ”Måste kunna slå tillbaka”

LÄS MER:Kadyrov, talibanerna och Erdoganregimen fördömer Paludans koranbränning

ANNONS