Jeremy Corbyn under en pro-palestinsk demonstration i februari.
Jeremy Corbyn under en pro-palestinsk demonstration i februari. Bild: Alberto Pezzali

Uteslutna partiledaren Jeremy Corbyn vann som oberoende

Jeremy Corbyn ledde Labourpartiet till en rekordförslut 2019 och stoppades från att ställa upp som kandidat för partiet i årets val.
När han i stället ställde upp som oberoende vann han stort.

ANNONS
|

Vändningen från valet 2019, där Labour hade sitt sämsta valresultat på nästan hundra år, till gårdagens val, där det Konservativa partiet gjorde sitt sämsta val någonsin, är stark.

2019 var Jeremy Crobyn partiledare. Sedan dess har han ersatts som partiledare, tillfälligt uteslutits ur partiet, blivit av med rollen som piska, släppts in igen och till slut 2023 blockerats från att kandidera för Labour i framtiden.

När valet utlystes i maj meddelade han att han tänkte kandidera som oberoende.

Jeremy Corbyn är en uttalad socialist och förde en betydligt mycket mer vänstervinklad politik under sin tid som partiledare för Labour. Han är även uttalat kritisk mot Israel och anklagades för att låta antisemitism pågå ohindrat inom partiet.

ANNONS

Under fredagsmorgonen stod det klart att han med god marginal vann valkretsen Islington North. Han hade då fått 49 procent av rösterna, följt av Labour som fick 34 procent.

Jeremy Corbyn har representerat just Islington North sedan 1983, men då som kandidat för Labour.

– Jag hade inte kunnat vara stoltare över mitt valdistrikt än jag är idag och stolt över vårt team som gav oss det här resultatet, sa han i sitt segertal.

Förlorade flera mandat till pro-palestinier

Utöver Jeremy Corbyns vinst ser men fler sprickor i Labour och den brittiska vänstern. The Guardian rapporterar att Labour förlorade fyra valkretsar till pro-palestinska, oberoende kandidater.

– Detta är för Gaza, sa Shockat Adam som vann sitt valdistrikt i staden Leicester.

I ytterligare valkretsar var det ett tätt lopp, även om Labour vann i slutändan.

I minst en valkrets lyckades de Konservativa vinna på grund av att vänsterrösterna delades upp mellan Labour och en oberoende kandidat.

Dessa oberoende kandidater har haft framgångar i storstadsområden med många muslimska invånare. Många brittiska muslimer har uttryckt ilska och besvikelse gentemot Labour under den senaste tiden, dels på grund av bristande stöd för Palestina och en känsla av att de tar de muslimska rösterna för givet.

ANNONS

Labours partiledare och landets nya premiärminister Keir Starmer kritiserades av aktivister när han sa att Israel hade rätten att stoppa civila i Gazas tillgång till el och vatten.

Partiet tappade även pro-palestinska väljare när partiet till en början inte ville stötta ett omedelbart eldupphör. De lade senare fram en egen motion om eldupphör, men då var för vissa skadan redan skedd.

LÄS MER:Fem punkter: Det här innebär det brittiska valresultatet

LÄS MER:Vem är Storbritannien nya premiärminister Keir Starmer?

LÄS MER:Maktskifte och storseger för Labour

ANNONS