Utfrågning om olyckan med Titan visar på flera brister

I flera dagar följde hela världen sökandet efter undervattensfarkosten Titan när den försvann i juni 2023. Till sist kom beskedet som var både fruktat och väntat – Titan hade imploderat på flera tusen meters djup.
Nu har en offentlig utfrågning inletts som hoppas kunna ge mer svar på hur – men kanske framför allt varför – olyckan inträffade.

ANNONS

Det finns fortfarande många frågor kring hur det var möjligt att undervattensfarkosten Titan imploderade under sin resa ner till vraket av Titanic i juni förra året.

Samtliga fem personer som befann sig ombord dog.

Nu, ett år senare, håll en offentlig utfrågning med tidigare anställda i företaget som ägde farkosten. I två veckors tid kommer de att vittna inför den amerikanska kustbevakningens utredningsnämnd.

Utfrågningen "syftar till att avslöja fakta kring händelsen och ta fram rekommendationer för att förhindra liknande tragedier i framtiden", sa kustbevakningen i ett uttalande förra veckan enligt Sky News.

Det här har hänt

Fartyget var på väg till vraket av Titanic med fem personer ombord när det tappade kontakten med sitt stödfartyg.

Efter en fem dagar lång sökinsats hittades rester av undervattensfarkosten på havsbotten.

Amerikanska myndigheter drog slutsatsen att fartyget hade drabbats av en "katastrofal implosion" – där alla fem personer som befann sig ombord dog omedelbart.

De som dog i olyckan var Stockton Rush, vd för företaget Oceangate som ägde undervattensbåten, far och son Shahzada och Suleman Dawood, den brittiske miljardären Hamish Harding och den franske underpiloten Paul-Henri Nargeolet.

Flera test med prototyper misslyckades

I utfrågningen framgår det att flera prototyper för Titan, som testades mellan åren 2015 och 2016, misslyckades vid åtminstone fyra separata tillfällen på fyra olika djup.

ANNONS

På grund av att prototyperna misslyckades valde man att byta ut ett material. Från början var planen att man skulle använda kolfiberkupoler, men det byttes ut till titan. Det skedde utan tillsyn av det amerikanska kustbevakningen eller klassificeringssällskapet.

Även fartygets kolfiberskrov färdigställdes utan någon tillsyn. Inte heller gjordes ”icke-förstörande testning” på skrovet.

Anställda som vittnat i utfrågningen uppger att de under 2017 sammanfogade kolfiberskrovet och titanringar "med hjälp av ett lim".

”Stor spricka” upptäcktes 2019

Titan var färdigmonterad i januari 2018 och utförde sitt första bemannade dyk till 3 000 meters djup månaden därpå.

Men under åren som gått har flera lyckade expeditioner gjorts ner till Titanics vrak, som ligger på havsbotten vid 3 810 meters djup. Ett av dem var en solo-expedition som vd:n Stockton Rush gjorde i december 2018.

Ytterligare ett dyk genomfördes i april 2019 med fyra besättningsmedlemmar ombord.

I juni samma år upptäcktes en "stor spricka" på den inre ytan av kolfiberskrovet.

Det ledde till att en planerad expedition samma månad avbröts, där företaget hänvisade till ”komplikationer” med stödfartygets ”status och flagga”, rapporterar Sky News.

I oktober 2019 gjordes tester på Titan där skrovet "visade tecken på trötthet".

Olycka inträffade sex dagar innan implosionen

Mellan den 28 juni och 6 augusti 2021 gjordes tio olika dyk med Titan där man försökte nå ner till Titanic – där sex av dem lyckades nå Titanic.

ANNONS

Under den här tidsperioden registrerades 70 olika utrustningsfel.

Följande år gjordes 13 olika dyk mellan den 14 juni och 25 juli, där endast sju av försöken lyckades nå fram till vraket.

Då registrerades 48 fel med farkostens utrustning, varav ett där batterierna dog – vilket gjorde att besättningen var kvar i Titan i 27 timmar.

En annan incident inträffade den 12 juni 2023 – endast sex dagar före tragedin.

Då uppstod ett problem när den steg upp till ytan. Titan trycktes upp på ett sådant sätt att alla fem personer inuti slungades in i undervattensbåtens akter.

LÄS MER:Miljardär vill åka ubåt till Titanic

LÄS MER:Experterna: Alla ombord Titan dog på en millisekund

LÄS MER:Delar av Titanic har lossnat – och nya fynd gjorda

ANNONS