2020 tilldelades Carlo Acutis sitt första mirakel i en ceremoni Assisi i Italien.
2020 tilldelades Carlo Acutis sitt första mirakel i en ceremoni Assisi i Italien. Bild: Gregorio Borgia

Väldens första nittiotalist-helgon godkänd av Vatikanen

Carlo Acutis kommer bli världens senast födda helgon. Född 1991 och död 2006 vigde tonåringen sitt korta liv till Gud och kallas ”Guds influencer” efter att han spridit katolicismen via internet.
Under måndagen meddelade Vatikanen att han ska helgonförklaras.

ANNONS
|

Han kallas för ”Guds influencer” för att han använt sin dator för att sprida sin tro och har sedan sin död tilldelats två separata mirakel. Under måndagen meddelade Vatikanen att Carlo Acutis ska bli väldens första helgon som föddes under 1990-talet.

Carlo Acutis dog av leukemi 2006, bara 15 år gammal. Under sitt korta liv byggde han en hemsida där han dokumenterade mirakel och blev känd för att han använda datorn som ett sätt att sprida katolicismen.

– Med all media och teknologi verkar det ibland som att helighet är något som tillhör det förflutna. Istället är helighet också något i dag i denna moderna tid, sa Carlo Acutis mamma till CNN i maj när han tilldelades sitt andra mirakel.

ANNONS

Brukar ta flera decennier

Processen för att få en person utnämnd till helgon kan ta flera decennier. För att kunna helgonförklaras behöver en person tilldelas två mirakel och det brukar föregås av en lång utredning. Carlo Acutis fall har gått fort i jämförelse. Hans första mirakel tillskrevs honom 2020 och det andra bara för någon månad sedan.

Enligt kyrkan ska Carlo Acutis efter sin död ha helat en brasiliansk pojke med ett medfött fel på bukspottkörteln. Pojkens mamma bad till Carlo Acutis ande för att han skulle bli frisk. Även vid det andra miraklet tillbad mamman till ett sjukt barn Carlo Acutis, denna gången vid hans grav.

Enligt CNN ses han som en bra möjlighet för kyrkan att nå ut till yngre personer. Sedan sin död har han fått en trogen följarskara, framför allt bland katolska ungdomsgrupper.

Även om han nu godkänts av kardinalerna så blir Carlo Acutis ett helgon först vid kanoniseringsceremonin. Den är planerad för någon gång under 2025 och väntas ske på Sankt Peters torg i Vatikanen.

LÄS MER:"Guds influencer” på väg att bli helgonförklarad

LÄS MER:Vatikanen skärper reglerna för mirakel

LÄS MER:Emanuel har Jerusalem med i bagageluckan när han undervisar

ANNONS