Världen inväntar Israels svar

Stämningen i Mellanöstern är spänd och retoriken från politikerna hård. Världen inväntar Israels svar efter att en raketattack från Hizbollah i Libanon dödat fotbollsspelande barn på Israelannekterad mark under lördagen.
De inblandade parterna är just nu utsatta för påtryckningar från flera regionala och internationella aktörer, så som Saudiarabien, Egypten, USA, Frankrike och Storbritannien.

ANNONS

En raketattack dödade 12 fotbollsspelande barn och ungdomar i Israelannekterade Golanhöjderna under lördagen. Området är bebott av druser, ett arabisktalande minoritetsfolk, som finns både i Libanon och Israel.

– Libanons regering har varit tydliga med att fördöma attacken, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert inom israelisk och Mellanöstern-politik, och fortsätter:

– Druserna spelar samtidigt en stor roll inom israeliska försvaret, bland annat. Det är en ganska välintegrerad minoritetsgrupp.

Den terroriststämplade organisationen Hizbollah, som ska ha utfört attacken, förnekar all inblandning.

Attacken ett troligt misstag

– Det var troligen ett misstag från Hizbollahs sida, säger Isabell Schierenbeck.

ANNONS

Enligt henne är det troligt att Hizbollah menat att attackera en israelisk militärbas i området.

Konflikten mellan Hizbollah och Israel tog förnyad fart efter att kriget i Gaza startade, då Hizbollah gick ut och stödde Hamas.

– Hizbollah betraktas av vissa som en stat i staten, det är en stark och viktig politisk och militär aktör i Libanon.

Konflikten har pågått vid den libanesiska gränsen i flera månader, men hittills har båda parterna visat återhållsamhet.

– Man har försökt undvika civila dödsoffer. Så detta är en upptrappning.

Israel kommer att gå till motattack

Israel har redan genomfört ett antal attacker mot Hizbollah, som svar på raketattacken i Golanhöjderna. Bland annat har man attackerat Bekaa dalen och södra delarna av Libanon.

– Attackerna har varit mot olika baser som Hizbollah har. Där de har materiel och sina stridande, säger Isabell Schierenbeck och fortsätter:

– Men det är troligt att detta inte är huvudresponsen och att det kommer att komma mer.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och landets försvarsminister Yoav Gallant kommer att avgöra vad nästa steg blir.

Netanyahu har sagt att "Hizbollah kommer att få betala dyrt och på ett sätt som inte skådats tidigare".

Länderna vill undvika krig

Men även om det är troligt att konflikten mellan Israel och Hizbollah eskalerar, så vill länderna i regionen undvika fullskaligt krig, menar Isabell Schierenbeck.

ANNONS

– Mycket av retoriken har varit väldigt stark, men mycket tyder ändå på att man vill undvika att det här blir ett regionalt storkrig.

Israel är just nu upptagna med kriget mot Hamas, men också konflikter på andra fronter. Iran, regionens andra stora aktör, vill undvika ett krig som försvagar Hizbollahs ställning i området. Hizbollah finansieras av Iran och är en viktig allierad till landet.

– En konflikt mellan Hizbollah och Israel skulle riskera att orsaka Hizbollah stora förluster, och därmed minska Hizbollah ställning, speciellt i det libanesiska samhället.

Dessutom skulle ett krig medföra enorm förstörelse, vilket länderna i regionen vill undvika.

Erdogan uttalar sig för egen vinning

Trots det har Iran och Turkiets president Tayyip Erdogan uttryckt sig starkt efter raketattacken och Israels gensvar.

Erdogan har bland annat hotat att gå in i Israel till Palestinas försvar.

– Det är retorik från Erdogans sida och ingenting annat. Det är få som tar det på allvar. Det handlar också mycket om inrikespolitik.

Hopp om en diplomatisk lösning

De inblandade parterna är just nu utsatta för påtryckningar från flera regionala och internationella aktörer, så som Saudiarabien, Egypten, USA, Frankrike, och Storbritannien.

– Alla ligger på för att de ska visa återhållsamhet. Det pågår både öppen och tyst diplomati. De försöker få de här parterna att i möjligaste mån undvika en eskalering som leder till ett fullskaligt krig mellan dem, säger Isabell Schierenbeck, och fortsätter:

ANNONS

– Jag bedömer att det fortfarande är en liten risk för ett storkrig i hela Mellanöstern.

Golanhöjderna

Golanhöjderna, som ligger vid Israels gräns mot Syrien, har ett viktigt militärstrategiskt läge. Under sexdagarskriget 1967 tog Israel stora delar av området från Syrien, och annekterade 1981 en yta på omkring 1 200 kvadratkilometer.

Endast USA har erkänt Israels suveränitet över området, ett beslut som fattades 2019 av den dåvarande presidenten Donald Trump.

Tiotusentals syrier och palestinier flydde eller fördrevs från Golanhöjderna i och med Israels erövring. Men omkring 23 000 araber, de flesta druser, bor fortfarande kvar i området. Sedan Israels erövring har ungefär lika många israeliska bosättare flyttat till området. Bosättningarna är illegala enligt internationell rätt.

Källa: TT

LÄS MER:Efter attacken – Israel slår till inne i Libanon

LÄS MER:Billström påminner om avrådan för Libanonresor

LÄS MER:Iran varnar för konsekvenser

LÄS MER:Sverige tar inte emot sjuka från Gaza – trots EU:s begäran

ANNONS