Den misstänkte Wagneravhopparen Andrej Medvedev och hans försvarare Brynjulf Risnes i Oslo tingrett.
Den misstänkte Wagneravhopparen Andrej Medvedev och hans försvarare Brynjulf Risnes i Oslo tingrett. Bild: Gorm Kallestad

Wagner-avhoppare frias från anklagelser om våld mot tjänsteman

Den uppmärksammade Wagneravhopparen Andrej Medvedev, som flydde till Norge och sökte asyl i januari 2023, har ställts inför rätta efter ett krogbråk. Han frias nu från anklagelserna om våld mot tjänsteman.

ANNONS
|

Medvedev ställdes inför Oslo tingsrätt denna vecka, anklagad för att ha deltagit i ett slagsmål utanför en krog i Oslo, våld mot polisen och för att ha haft en luftpistol på en nattklubb, rapporterar VG.

Han frias nu från den allvarligaste åtalspunkten som han åtalats för, nämligen våld mot tjänsteman i samband med att han greps.

– Det är väldigt bra, han friades från det som var allvarligast. Vi såg det som ganska tydligt, och är glada att domstolen har hållit med oss, säger hans försvarare, advokat Brynjulf ​​Risnes, till norska Dagbladet.

Bråkade och tog med luftvapen till krog

Händelsen ägde rum i februari. Andrej Medvedev ska då ha deltagit i ett slagsmål varpå han blev gripen av den norska polisen. Men när polisen skulle föra honom till polisbilen började han sparka mot en eller flera av dem, uppger åtalet.

ANNONS

Enligt försvarsadvokaten Brynjulf Risnes berodde det på ett missförstånd.

– Han förstod inte helt vad som försiggick och fick panik. Han handfängslades och blev väl rädd och osäker på vad som hände. Han menar att han inte har sparkat, utan att han hoppade till för att det gjorde ont, säger Risnes till nyhetsbyrån NTB.

Månaden därefter, i mars, tog Medvedev med sig en luftpistol till en bar i Oslo, vilket han också åtalats för. Medvedev har erkänt sig skyldig till att ha tagit med luftvapnet till krogen och för att ha deltagit i slagsmålet, men han har nekat till anklagelsen om våld mot polisen.

När Medvedev flydde till Norge från Ryssland den 13 januari sade han sig ha bevis för Wagnerstyrkornas krigsbrott i Ukraina. Den norska rikskriminalpolisen har förhört honom om hans tid inom Wagner, och förhören kommer att fortsätta.

Hans berättelser är svåra eller omöjliga att kontrollera. Tvivel har också väckts kring om han verkligen lyckats bli ett befäl inom Wagnerstyrkorna på kort tid och med relativt liten militär erfarenhet.

LÄS MER:Efter krogbråk – avhoppad Wagnersoldat erkänner delvis skuld

ANNONS