Andrej Medvedev på Gardermoens flygplats med författaren Åsne Seierstad (till vänster). Arkivbild.
Andrej Medvedev på Gardermoens flygplats med författaren Åsne Seierstad (till vänster). Arkivbild. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Wagneravhopparen gripen i Norge – misstänks ha försökt korsa gränsen till Ryssland

Den uppmärksammade Wagneravhopparen Andrej Medvedev, som flydde till Norge och sökte asyl i januari 2023, har nu gripits vid den ryska gränsen i Norge. Han misstänks ha försökt fly till Ryssland, rapporterar The Barents Observer.

ANNONS
|

I januari tog sig en rysk medborgare vid namn Andrej Medvedev över gränsen från Ryssland till Finnmark i Norge och greps där av polis. Han ansökte om asyl och sade att han fruktade för sitt liv efter att ha hoppat av från Wagnergruppen.

Hans berättelse om krigsbrott som Wagnergruppen utfört i invasionskriget i Ukraina väckte internationellt intresse och sågs som potentiellt viktiga vittnesmål.

På fredagskvällen stoppades Andrej Medvedev i Norge när han i mörkret försökte ta sig över gränsen tillbaka till Kolahalvön, rapporterar Barents Observer.

– Vi kan bekräfta att en man är häktad, säger operativ befäl vid Finnmarkspolisdistriktet, Martin Marum, i en telefonintervju med tidningen på fredagskvällen.

ANNONS

Enligt Barents Observer försökte Medvedev passera gränsen bara några timmar efter att han träffat en journalist från tidningen. Den 27-årige mannen sa då att han hade för avsikt att ta sig över gränsen och att han letade efter någon med en bil som kunde ge honom skjuts.

LÄS MER:Wagneravhoppare i Norge vill till Ryssland

LÄS MER:Norrman gripen i Ryssland – passerade gränsen olagligt

LÄS MER:Wagner-avhoppare frias från anklagelser om våld mot tjänsteman

LÄS MER:Rysk Wagneravhoppare i Norge gripen

ANNONS