Jevgenij Prigozjin, ledare för den paramilitära Wagnergruppen, vill mäta sina krafter med den finska försvarsmakten.
Jevgenij Prigozjin, ledare för den paramilitära Wagnergruppen, vill mäta sina krafter med den finska försvarsmakten. Bild: AP

Wagnerchefen vill se duell med Finlands försvarsmakt

Jevgenij Prigozjin, grundare av den paramilitära Wagnergruppen som strider med Ryssland i Ukraina, föreslår en duell mellan hans legosoldater och den finska försvarsmakten. Utspelet kommer som svar på en fråga från finsk media.
”Enda överenskommelsen: Att vi kämpar till döds”, skriver Prigozjin på Telegram.

ANNONS
|

Wagnergruppen har stridit på Rysslands sida under Ukrainakriget. Mest känd är kanske gruppens närvaro vid slaget om Bachmut, där den paramilitära organisationen lidit stora förluster.

Nu vill Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin mäta sina krafter – med den finska försvarsmakten.

Utspelet kommer efter att den finska tidningen Helsingin Sanomat, som kallar Wagnerledaren ”en av de främsta specialisterna på internationell militärpolitik”, bad Prigozjin att bedöma den finska försvarsmaktens utrustning och stridsförmåga.

”Jag är tacksam om du anser mig vara en expert. Jag anser mig inte vara en. Men för att kunna utvärdera den finska armén – teknisk utrustning och stridsförmåga – måste vi känna på den med händerna”, svarar Prigozjin via sin presstjänst på Telegram.

ANNONS

”Skicka 500 välutrustade soldater”

För att få svar på frågan hur den finska armén står sig i en internationell jämförelse föreslår Prigozjin en kamp till döden.

”Vi kommer att välja en lämplig plats. Ni skickar dit 500 välutrustade finska soldater och jag kommer dit med 500 Wagnersoldater. Vi strider om något objekt tills det någondera part får kontroll över det, med den enda överenskommelsen att vi kämpar till döds.”

Prigozjin är känd för slängiga och ofta raljanta uttalanden. För ett par dagar sedan fick han mycket uppmärksamhet för ett uttalande som man kunde tolka som att han tyckte att Ryssland borde avsluta invasionen av Ukraina. När Helsingin Sanomat frågar om den saken förnekar Prigozjin att han förslår att invasionen avslutas.

Prigozjin: Bachmut kan vara slutpunkt

”Utländska medier lyfte upp det allra viktigaste i min text: att vi måste sätta punkt för specialoperationen. Men notera att min text heter 'Bara ärlig kamp, inget avtal'”, skriver Prigozjin.

Ett fredsavtal måste enligt Wagnerchefen gå alla ryska krav till mötes, vilket är osannolikt att Ukraina går med på i nuläget. En erövring av Bachmut skulle däremot kunna vara en seger som kan betyda slutet på den ryska invasionen, enligt Prigozjin.

”Jag föreslår på inget sätt att specialoperationen skulle avslutas, utan jag pratar om att vi kan meddela om slutet på operationen så att ryska folket skulle få veta att vi uppnått våra mål och att de kan vara nöjda med vad vi uppnått”, skriver han på Telegram.

ANNONS

LÄS MER:Navalnyj riskerar ännu längre straff

LÄS MER:Amerikansk journalist fortsatt fängslad

LÄS MER:USA-flottist spred hemligt material till Ryssland

LÄS MER:Kreml visar Putin på Ukrainabesök

ANNONS