SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har besökt en skola i den  Centralafrikanska republiken där barn lär sig ryska.
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har besökt en skola i den Centralafrikanska republiken där barn lär sig ryska. Bild: AP/TT

Wagnergruppen etablerar sig i Afrika – barn lär sig ryska

Den ryska paramilitära Wagnergruppen sprider sig till länder i Afrika. I en skola i Centralafrikanska republiken får barnen lära sig ryska och i ett klassrum kan man se bilder på Vladimir Putin, rapporterar SVT.

ANNONS
|

Att ryska ska vara obligatoriskt på landets universitet beslutades redan för två år sedan, men den senaste tiden ska man ha tagit ytterligare steg mot att lära ut ryska till barn.

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har besökt en skola i Centralafrikanska republiken och berättar att barnen får titta på ryska tecknade filmer och lära sig ryska.

– Vi har många elever här. Fler än 100-150 barn kommer hit för att lära sig, säger ryskläraren Alain Gotyé till SVT:s Johan Ripås.

Inne i föreläsningssalen kan man se bilder på Rysslands president Vladimir Putin, den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och soldater med vapen.

ANNONS

”Wagnergruppen är inte farlig”

I inslaget berättar Johan Ripås att den ryska överrocken, som inte vill vara med på bild, hela tiden har hävdat att insatsen varken har något med politik eller vapen att göra. Han menar i stället att det är en strikt kulturell insats.

President Faustin-Archange Touadéras talesperson Fidéle Gouandjika säger att Wagnergruppen är på den goda sidan.

– Wagnergruppen är inte farlig. Amerikanska och franska trupper är mycket farliga, säger han i inslaget.

Oppositionspolitikern är orolig

Någon som ställer sig kritisk till insatsen och att Wagnergruppen har ökat sin närvaro i området är oppositionspolitikern Joseph Bendounga. Han uppger att han är rädd att Ryssland har planer på att ta över hela landet.

– Världssamfundet och i synnerhet EU är vänner till Centralafrikanska republiken. De hjälpte vårt land, men nu har ryssarna jagat ut dem, säger han till Johan Ripås.

Att Wagnergruppen har spridit sig till flera afrikanska länder är något som också har oroat svenska politiker. I en intervju med Sveriges Radio i januari uppgav Peter Hultqvist, försvarsutskottets ordförande, att regeringen såväl som oppositionen såg allvarligt på utvecklingen.

– Det här är ett jättestort problem. De är ryska statens förlängda arm. I spåren av deras verksamhet sker brott mot mänskliga fri- och rättigheter. Det sker krigsbrott, de bidrar till utsugning av naturresurser. På det sättet så blir det ju en kolonial verksamhet, också, sade Hultqvist.

ANNONS

LÄS MER:Tidigare Wagnersoldat gripen i Göteborg

LÄS MER:Så försöker Putin skydda sig från att spåras – och från att mördas

LÄS MER:En död i explosion på ryskt kafé

Det här är Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen. Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: i Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men under Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagnerhögkvarter i S:t Petersburg.

Källa: TT

ANNONS