Yoshikazu Higashitani är den första politikern som sparkas från Japans parlament utan att någonsin ha satt sin fot i det.
Yoshikazu Higashitani är den första politikern som sparkas från Japans parlament utan att någonsin ha satt sin fot i det. Bild: AP / Wikimedia Commons / NHK応援チャンネル

Youtube-politiker får sparken – gick aldrig till jobbet

En japansk kändis-youtuber som blivit vald till parlamentsledamot har nu fått sparken eftersom han aldrig gick till jobbet. Han blir den första i landets historia som sparkas från parlamentet utan att någonsin ha satt sin fot i det.

ANNONS
|

På Youtube är 51-åriga Yoshikazu Higashitani känd som GaaSyy, där han gör videor om det senaste kändisskvallret i Japan. Men för sju månader sedan blev han även vald till ledamot i det japanska parlamentet.

Men trots sin officiella politiska roll, och det faktum att han fått nästan 1,5 miljoner kronor under tiden på posten, har han inte närvarat på ett enda möte på plats i det japanska parlamentet. Nu har han blivit sparkad ur parlamentet och fråntagen sin titel, rapporterar BBC.

Vågade inte återvända till Japan

Higashitani bor sedan tidigare i Dubai och menar att han inte vågat återvända till Japan av rädsla för att han skulle gripen. Han har tidigare anklagats för bedrägeri och för förtal av kändisar, vilket han sagt legat till grund för att han inte återvänt till landet.

ANNONS

Förra veckan krävde parlamentet att Higashitani skulle flyga till Tokyo för att be om ursäkt till kammaren för sin frånvaro, vilket sades vara hans sista chans att gottgöra senaten.

Men Higashitani dök aldrig upp och laddade i stället upp en video på Youtube där han sa att han nu befinner sig i Turkiet och att han planerar att donera sin lön till de som drabbats av jordbävningen.

Det blev sista droppen för senaten, som då röstade för att utvisa honom från parlamentet. Sedan 1950 har det bara hänt två gånger att en parlamentsledamot kastats ut, och det är första gången som någon utvisas på grund av sin frånvaro.

De andra ledamöterna röstade enhälligt för att han skulle uteslutas.

LÄS MER:Dödsdömd 87-åring får ny rättegång

LÄS MER:”Sushi-terrorism” sätter stopp för rullande band i Japan

LÄS MER:Dödsdömda fångar stämmer Japan för att hängning används som dödsstraff

ANNONS